AddToAny

«Alle» gikk ned i lønn i fjor

Unio-leder Ragnhild Lied mener at kravet i årets lønnsoppgjør bør bli reallønnsøkning.
Mandag kom tallene fra Teknisk beregningsutvalg for lønnsoppgjørene (TBU). De forteller hva lønnsveksten ble i fjor, og legger rammene for årets lønnsoppgjør.

TBU anslår at prisveksten i år blir på 4,8 prosent. Unio-leder Ragnhild Lied mener at kravet i årets lønnsoppgjør bør ligge høyere enn dette.

Unio har ennå ikke vedtatt sine krav til årets oppgjør. Det er de ulike tariffområdene innenfor stat, kommune og helseforetakene som har ansvaret for å utforme sine forhandlingsopplegg. Lieds råd er å kreve mer enn forventet prisvekst.

- Jeg mener at vi må kreve reallønnsvekst, sier Lied.

Det betyr et krav som minst er høyere enn anslaget for prisvekst på 4,8 prosent. Årets oppgjør et er et mellomoppgjør, med kun lønn å forhandle om.

Prisvekst spiste opp lønnstillegg

I fjor gikk et gjennomsnitt av norske lønnsmottagere ned i reallønn. Årsaken var den sterke prisveksten på 5,8 prosent, og en gjennomsnittlig lønnsøkning på 4,1 prosent i de store forhandlingsområdene.

Samtidig var det vekst i økonomien.

- Norsk økonomi var i 2022 preget av gjenopphenting etter pandemien, sa TBU-leder Geir Axelsen da tallene ble lagt fram.

Han sa at man må tilbake til 1980-tallet for å finne like sterk prisvekst som i fjor.

Høye tillegg til industrifunksjonærer

Ifølge TBU-tallene fikk industriarbeidere en lønnsøkning på 3,7 prosent. Dette var som forutsatt i den såkalte frontfagramma. Dette er forventede lønnsveksten i konkurranseutsatt industri, som igjen legger tunge føringer på oppgjøret i de andre sektorene.

Lønnsveksten i industrien samlet ble imidlertid 4,1 prosent. Det skyldes at industrifunksjonærene fikk en lønnsvekst på 5,0 prosent.

Statsansatte fikk en lønnsvekst på 4,4 prosent. Det tallet forteller imidlertid bare halve historien. Ifølge TBU skyldes 0,5 prosentpoeng «faste og variable tillegg».

Dette er blant annet økte lønnskostnader som følge av økt øvelsesnivå i Forsvaret. Noe skyldes også økt aktivitet i politiet. Trekkes dette fra, blir lønnsveksten i staten 3,9 prosent i 2022.

Vil ha mer enn frontfaget

LO-leder Peggy Hessen Følsvik har sagt at kommuneansatte bør få et løft i årets lønnsoppgjør. Unio-leder Ragnhild Lied er enig, men mener at dette bør gjelde alle offentlig ansatte, ikke bare kommunesektoren.

- Det bør være mulig for offentlig sektor å gå ut over det som gis i frontfaget. Det er rett og slett et etterslep, sier Lied.

Unio peker på det store lønnsgapet mellom privat og offentlig sektor for ansatte med høyere utdanning. Lied sier at lønnsøkninger som det industrifunksjonærene fikk i fjor, betyr at utviklingen går feil vei.

Årsaken til veksten for industrifunksjonærene var delvis betydelige bonuser utbetalt i andre halvår 2022.

- Det viser seg at de som forhandler på høsten, industrifunksjonærene, ikke forholder seg til ramma. Det er bemerkelsesverdig at de kom så godt ut, sier Lied om 2022-tallene.

Image-text:

Unio-leder Ragnhild Lied sier at tallene for fjorårets lønnsvekst viser at gapet i lønn mellom utdanningsgrupper i privat og offentlig sektor øker. Foto: Heiko Junge / NTB.

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt