AddToAny

- Bøndene føler seg ikke verdsatt

Demonstrasjonene i EU handler om at bøndene er usikre, tror Helle Huseby i Tine. Når klima- og nitrogenutslippene skal kuttes og selv ost har blitt fy-mat - er det da en framtid for dem?
Bondedemonstrasjoner har preget starten av året i en rekke land i Europa. I flere land var det forslag om å endre skatteregler på drivstoff, som utløste protestene.
- Det handler om mye mer enn det. Det var bare dråpen som fikk begeret til å renne over, mener Helle Huseby, Tines fagsjef for handelspolitikk.
- Stikkordet er usikkerhet, sier hun.
Huseby var en av innleggsholderne da AgriAnalyse og Norsk Landbrukssamvirke arrangerte seminar om bondedemonstrasjoner i EU.

Negativ margin
Huseby beskriver prisene i EU som en berg-og-dalbane. I 2022 var det melkepris-fest i EU. I flere land var prisen høyere enn i Norge. Men kostnadene økte, også.
- I 2023 falt prisen på melka uten at prisen på innsatsfaktorene falt tilsvarende. Da blir det vondt. I andre halvdel av 2023 hadde bøndene i for eksempel Nederland faktisk negativ margin for å produsere melk. Det kan man ikke leve med lenge, sier Huseby.
Men protestene handler om mye mer enn melkepris og marginer, mener hun.
- Når økonomien er god, er det lettere å takle motgangen man møter på andre fronter. Når økonomien blir dårligere, har andre utfordringer lett for å vokse seg større, sier hun.

Uthengt
Og andre utfordringer har bøndene.
Mange bønder i EU trenger å investere i nytt fjøs. Det koster - og nå enda mer enn før. Både kostnadene og renta
Gå til mediet

Flere saker fra Bondebladet

Dersom forslagene Stortinget nylig behandlet blir tatt opp igjen om et halvannet år, kan det være et farvel til egg som distriktsnæring, og markedsreguleringa kan bli svekka for kjøttog korn- og melkebøndene, frykter landbrukstopper.
Bondebladet 16.05.2024
Målprisen på melk økte med 14 prosent fra nivået før 2020-avtalen til 2023-avtalen. Gjennomsnittlig målprisøkning for grønnsaker og frukt økte med nærmere 30 prosent.
Bondebladet 16.05.2024
Sammenligner du referansebruka i krav og tilbud, kan det se ut som om kornbøndene kommer bedre ut med statens tilbud. Det er ikke reelt.
Bondebladet 16.05.2024
Viil Søyland mener tilbudet er et godt bidrag til å nå opptrappingsmålene på inntekt og sjølforsyning.
Bondebladet 16.05.2024
Del dine beste bilder med Bondebladets lesere på Instagram. Velg «Tagg personer» i Instagram, klikk på bildet og legg til bondebladet eller send bildet til redaksjonen@bondebladet.no
Bondebladet 16.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt