AddToAny

Slik vil partiene løse boligfloka

Slik vil partiene løse boligfloka
De fleste enes om at det må bygges flere boliger. Les hva de ulike partiene tenker om boligpolitikk for unge.
AV: LEIF MARTIN KIRKNES OG KNUT VIGGEN

Hvordan vil partiene løse boligfloka som gjør at den yngre garde sliter med å gjøre entré i boligmarkedet mange steder? Vi spurte et knippe partier om hva deres løsning var. Her er svarene. (Blant de partiene der vi har hentet boligpolitikk fra nettsiden, har vi tatt oss friheten til å kutte ned på innholdet og blant annet fjerne det som står om boligpolitikk for eldre, som er litt på siden i en artikkel om boligpolitikk for unge.)

Stine Renate Håheim, boligpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet:

- Vi ser at forskjellen øker veldig blant dem som har foreldre som kan hjelpe til og dem som ikke kan det. Det kan virkelig bli et klasseskille mellom dem som eier bolig og de som ikke gjør det. Når det er så lønnsomt å eie må vi bidra til at flere kan komme seg inn i boligmarkedet, særlig unge som tjener årlig, stabil lønn, men som ikke har egenkapital.

Vi må få bygget flere boliger. At det er så få boliger i store deler av pressområdene, gjør at presset blir stort. Vi må bruke det statlige virkemiddelapparatet mer. I stedet for at staten investerer 50 prosent i store kollektivsatsninger kan man få staten til å betale 70 prosent, mot at kommunen forplikter seg til å bygge rundt punktene. Da vil vi få flere boliger og bedre kollektivtrafikk.

Man bør også styre Husbanken mer aktivt for å få økt boligforskyvning. Regjeringen har derimot brukt fire år på å svekke Husbanken. Staten bør koordinere innsigelser og gjøre det lettere og raskere fra planleggingsbordet og over til bygging.

Det finnes også tiltak på kortere sikt. Der er det viktig å få til et bedre fungerende leiemarked med flere kommunale utleieboliger og flere studentboliger.

Det bør være mer lønnsomt for profesjonelle aktører å drive profesjonell leievirksomhet, i dag er det mye uprofesjonell utleie. Kommunen kan i samarbeid med kommersielle utbyggere, gjerne med Husbankfinansiering, legge mer til rette for leie til eie der du kjøper deg gradvis inn i boligen ved å leie så også mennesker uten egenkapital får muligheten.

Det må gjøres noe med startlån. Unge bør bli en del av målgruppen ved at de får lån uten egenkapital. Det mener vi staten kan gjøre for å få flere inn på boligmarkedet.

Oppsummert: Ap mener nøkkelen ligger i flere boliger. Vil bruke det statlige virkemiddelapparatet mer, blant annet ved å tilby økt innskudd i kollektivsatsning mot en avtale om kommunal forpliktelse til å bygge rundt de aktuelle stoppene. Vil også ha fortgang i byggesaksbehandling. Mer aktiv styring av husbanken. På kort sikt flere kommunale utleieboliger, flere studentboliger og mer lønnsomt for profesjonell utleievirksomhet. Leie-til-eie, med samarbeid med kommersielle utbyggere. Startlån bør også bli mulig for unge som sliter med egenkapital.

Kristian Tonning Riise, leder i Unge Høyre og 1. kandidat på Hedmark Høyres stortingsliste:

Noe av det viktigste vi gjør for unge i etableringsfasen og andre som sliter med å komme seg inn på boligmarkedet, er å bidra til at det bygges mer og raskere. Dette gjelder spesielt i og rundt de store

Les mer

Flere saker fra Arbeidsmanden

Arbeidsmanden 27.04.2024
Arbeidsmanden 27.04.2024
Fra 2025 til 2036 planlegger regjeringen å bruke 1308 milliarder kroner på samferdsel. Brede Edvardsen mener det må settes krav om tariffavtale i anbudene.
Arbeidsmanden 27.04.2024
1. april 1899 ble LO stiet under navnet Arbeidernes faglige Landsorganisasjon og med 1.500 medlemmer.
Arbeidsmanden 27.04.2024
Da Frank Aamo ble tillitsvalgt, satte han seg ned med «Tillitsmannen» av Einar Gerhardsen og en bunke politiske partiprogrammer. Da fikk han seg en overraskelse.
Arbeidsmanden 27.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt