Det sier John Ingar Øverland i Norsk Landbruksrådgiving Viken. Rådgiveren har åkerbønner som et av sine spesialfelt, og den norske rådgiveren som har lengst erfaring med proteinveksten. Siden åkerbønner samler nitrogen selv, er de svært godt egnet i økologisk produksjon, selv om det er en krevende plante å dyrke. Åkerbønner er avhengige av å vokse i godt drenert jord, med god jordstruktur. Planta har et kraftig rotsystem med liten andel finrøtter, og er derfor ømfintlig for tørke.
- Redusert jordarbeiding er helt utelukket når man dyrker åkerbønner i Norge. Bønnene sås så dypt som fem til sju centimeter, og det er helt avgjørende at jordstrukturen er god ved såing. Selv de tidlige sortene blir seint modne, og derfor er man avhengig av å få sådd tidlig, selv om jeg har sett at man har høstet frosne åkerbønner i desember, forteller han.
GARVESYRE ER IKKE ET PROBLEMEt proteinnivå på over 30 prosent gjør �