AddToAny

- Subsidiene framstår som angrep på bonden

Landbruksdirektoratet har levert en rapport på 192 sider om de konkurransepolitiske tilskuddene i landbruket. Men Tines aller største bekymring over rapporten, er det som ikke står i den.

De tre konkurransepolitiske tilskuddene i prisutjevningsordningen for melk vekker sterke følelser i meieribransjen. Tine mener det er svært viktig for den norske melkas konkurransekraft at de avvikles, mens Q-meieriene og Synnøve Finden mener det er avgjørende viktig at de får beholde dem, og at tilskuddene bør øke. Tilskuddene er nå til sammen rundt 200 millioner kroner i året.

I regjeringsplattformen skriver regjeringa at den gradvis vil fase ut disse tilskuddene.

Landbruksdirektoratet overleverte i forrige uke en omfattende rapport om de tre tilskuddene til Landbruks- og matdepartementet. Rapporten er utarbeidet med bistand fra Konkurransetilsynet.

Rapporten ser blant annet på hvilke effekter tiltakene har hatt på konkurranse, innovasjon og mangfold, og det er vurdert hvilke effekter det vil ha å avvikle ett eller flere av tiltakene.

Etterlyser konsekvenser

- Det jeg er mest bekymra for, er det som ikke står der, sier styreleder Marit Haugen i Tine.

- Hva skjer hvis vi fortsetter med tilskudda? Det sier ikke rapporten noen ting om. Jeg hadde forventa at den skulle være tydeligere på det. Hva vil skje med norsk melkeproduksjon, med norsk landbruk og med landbruk i hele landet? Det er det som er den store bekymringa vår. Konkurransen blir sterkere dag for dag, og vi kommer til å se enda tøffere konkurranse, både fra import

Gå til mediet

Flere saker fra Bondebladet

Dersom forslagene Stortinget nylig behandlet blir tatt opp igjen om et halvannet år, kan det være et farvel til egg som distriktsnæring, og markedsreguleringa kan bli svekka for kjøttog korn- og melkebøndene, frykter landbrukstopper.
Bondebladet 16.05.2024
Målprisen på melk økte med 14 prosent fra nivået før 2020-avtalen til 2023-avtalen. Gjennomsnittlig målprisøkning for grønnsaker og frukt økte med nærmere 30 prosent.
Bondebladet 16.05.2024
Sammenligner du referansebruka i krav og tilbud, kan det se ut som om kornbøndene kommer bedre ut med statens tilbud. Det er ikke reelt.
Bondebladet 16.05.2024
Viil Søyland mener tilbudet er et godt bidrag til å nå opptrappingsmålene på inntekt og sjølforsyning.
Bondebladet 16.05.2024
Del dine beste bilder med Bondebladets lesere på Instagram. Velg «Tagg personer» i Instagram, klikk på bildet og legg til bondebladet eller send bildet til redaksjonen@bondebladet.no
Bondebladet 16.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt