AddToAny

Høy vilje for selvforsyning av melk på Færøyene

Naturen gjør det på ingen måte enkelt å være melkeprodusent i det lille øyriket midt mellom Island og Norge. Men det hjelper når bonden får rundt ni danske kroner per liter melk.

Alle barn på Færøyene skal få vokse opp med tilgang på fersk melk. Ikke bare melkepulver og langtidsholdbar melk. Det var utgangspunktet for en stor snuoperasjon, som har gjort at øyriket med 54 000 innbyggere i dag er selvforsynt med fersk melk, yoghurt og smør.

- Tidligere hadde man et privat meieri i Torshavn, men de fleste bøndene solgte melka direkte til kundene. De hadde gjerne mellom en og tre kuer. Mengden var imidlertid lavere enn etterspørselen, og det tok så lang tid å importere at det var vanskelig å få fersk melk fra andre land, forteller Sigert Patursson.

Innførte kvotesystem

Han er leder av bondeorganisasjonen Bondafelag Føroya, melkeprodusent og en av eierne av dagens eneste meieri på Færøyene - Meginfelag Búnaðarmanna (MBM).

- Politikerne og bøndene hadde et felles mål om å øke produksjonen, så alle barn skulle få fersk melk. Bøndene ble oppmuntret til å investere, og flytte produksjonen til områder utenfor tettbygd strøk. Mye av jorda som tradisjonelt hadde blitt brukt til jordbruk var allerede bygd ut, ettersom folk over mange år slo seg ned i områdene hvor det ikke var så bratt, sier han.

MBM eies av alle Færøyenes melkeprodusenter, som i dag teller 15 gårder og 18 personer da flere har samdrift. Meieriproduksjonen startet i 1980, og mye har skjedd siden den gang.

- Som en konsekvens av bankkrisen på Færøyene i 1992, ble det innført melkekvoter i 1993. Da de ble gjort salgbare i 2004 var det mange som valgte å avslutte produksjon

Gå til mediet

Flere saker fra Bondebladet

Dersom forslagene Stortinget nylig behandlet blir tatt opp igjen om et halvannet år, kan det være et farvel til egg som distriktsnæring, og markedsreguleringa kan bli svekka for kjøttog korn- og melkebøndene, frykter landbrukstopper.
Bondebladet 16.05.2024
Målprisen på melk økte med 14 prosent fra nivået før 2020-avtalen til 2023-avtalen. Gjennomsnittlig målprisøkning for grønnsaker og frukt økte med nærmere 30 prosent.
Bondebladet 16.05.2024
Sammenligner du referansebruka i krav og tilbud, kan det se ut som om kornbøndene kommer bedre ut med statens tilbud. Det er ikke reelt.
Bondebladet 16.05.2024
Viil Søyland mener tilbudet er et godt bidrag til å nå opptrappingsmålene på inntekt og sjølforsyning.
Bondebladet 16.05.2024
Del dine beste bilder med Bondebladets lesere på Instagram. Velg «Tagg personer» i Instagram, klikk på bildet og legg til bondebladet eller send bildet til redaksjonen@bondebladet.no
Bondebladet 16.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt