AddToAny

Elva skal aldri mer ta med seg hus på fjorden

Elva skal aldri mer ta med seg hus på fjorden
Høsten 2014 ble Odda rammet av flom. 39 hus ble evakuert. Fem hus forsvant i vannmassene. Nå jobber NVE anlegg for at det aldri skal skje igjen. VG 29.10. 2014: Fem hus forsvant i Odda i natt.
- Med så store skader er det utrolig at ingen er skadet, sier brannmester Karsten Måkestad i Odda.

Dagbladet samme dag: - Det var nifst å se husene bli knust til pinneved. Jan Ove Sæd så flere hus forsvinne i den frådende elva i Odda.

- Utrolig at det ikke har gått liv, sier han.

29.10.2014: Da elva Opo tordnet gjennom Odda sentrum høsten 2014 gravde den ut elvekanten - og flere hus datt i elva.

NVE/Jomar Bergheim

I nyttårstalen det året roste statsminister Erna Solberg Knut Granheim, som ledet evakueringen i Odda samtidig som han så sitt eget hus bli tatt av vannmassene. Og Regjeringen bevilget ekstramidler for å hindre at nye flommer i Odda skal ta med seg flere hus. Prosjektet skal være ferdig til nyttår, og er i rute.

I NVE opererer vi med begreper som 200-årsflom og 500-årsflom. Men flommene kan jo komme to år på rad. Man vet jo aldri.

Frank Haraldsen

{f4}

Langt hjemmefra

Da Arbeidsmanden er i Odda i slutten av mai, er elva sånn passe stor, og ser på ingen måte faretruende ut.

- 120 kubikkmeter i sekundet, kan Frank Haraldsen fortelle.

Han jobber i NVE anlegg og er formann på prosjektet som skal hindre at Opo-elva igjen vil grave ut grunnen under husene langs elva.

- Ser du det med det blotte øye, spør Arbeidsmanden imponert.

Frank smiler skjevt.

- Nei, det foretas målinger hver time i Sandvinvatnet litt lenger opp, der elva starter, svarer han.

Under flommen i 2014 hadde elva en vannføring på 780 kubikkmeter i sekundet.

Arbeidende formann: Frank Haraldsen er formann på NVE anlegg sitt prosjekt i Odda. Når han har tid er han ute å jobber i elva sammen med de andre.

Tri Nguyen Dinh

Haraldsen har jobbet i NVE anlegg siden 2004. Flommen høsten 2014 rammet både Odda og Flåm. Haraldsen ble først sendt til Flåm for å jobbe med flomsikring der. Fra påsken i fjor har han vært på prosjektet i Odda som arbeidende formann. Han jobber i region Vest i NVE, som dekker Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane og Hordaland.

- Dette er vel nesten så langt hjemmefra som jeg kommer i region Vest, konstaterer han.

Men med turnusordningen 12-9 som mange anleggsarbeidere har, slipper han i alle fall å reise så langt så hyppig. Ordningen innebærer at han jobber 12 lengre dager, og er hjemme i ni dager.

{f4}

Plastrer og knasing

Nede i elva står det to gravemaskiner på en anleggsvei som er bygget ut i elva.

- Oppgaven er å erosjonssikre infrastruktur, hus og heim, forklarer Haraldsen.

Jobben med å bygge nye kanter langs elva heter på fagspråket å plastre.

- Vi bygger kanter langs elva som kan stå imot vannmengende, slik at elva ikke klarere å erodere, forklarer Haraldsen.

Det vil si å hindre at elva tar med seg stein og jord fra elvekantene på sin ferd mot havet. Det var sånn husene forsvant i 2014. Elva tok med seg grunnen de sto på, og husene falt i elva.

{b}Nye kanter: Langs Opo-elva vokser det sakte frem nye vegger som skal hindre elva i å grave ut masser langs kantene.

Tri Nguyen Dinh

For å hindre at vannmassene igjen skal ta med seg grunnen, bygges det store steinvegger langs elvekantene.

- Vi graver djupt ned under elvebunnen, og begynner med å legge store steiner der. Denne elva er hissig og bratt, og det er viktig å grunne godt.

Deretter bygges veggene med stein, tett i tett. Store stein, og mindre stein innimellom. Det kalles å bygge i knas.

- Å bygge i knas betyr å plastre så tett av elva ikke klarer å suge med seg masse nedover. Det blir som å legge et puslespill, forklarer formannen.

Og legger til:

- Vi er avhengig av god stein. For oss er ikke en stein en stein, for å si det sånn!

Stein på stein: Det skal mye stein til for å få på plass nye kanter langs elva. Steinen kjøres inn fra Brødrene Kråkeviks steinbrudd.

Tri Nguyen Dinh

Underentreprenører

NVE anlegg jobber ikke på anleggsprosjektet alene. Frank Haraldsen har med seg kollega Inge Kjell Tonning fra NVE anlegg, resten av arbeidsstokken er underleverandører som NVE anlegg leier inn. Det er de lokale entreprenørene Brødr. Kråkevik AS og Røynstrand Entreprenør AS som er underentreprenører i Opo-elva. De leier igjen inn selvstendig næringsdrivende.

- Anbudene blir lagt ut på Doffin, og alle kan legge inn tilbud. Men vi liker å bruke lokale entreprenører, forklarer Haraldsen.

Ifølge formannen vektes ikke bare pris hos tilbyderne. Det stilles også krav til erfaring.

- Det er få entreprenører med spisskompetanse på flomsikring, men kjennskap til plastring og muring er en fordel, sier han.

- På dette prosjektet har vi vært veldig heldige å få tak i svært dyktige entreprenører!

I en maskin i elva møter vi Ove Tjelmsland. Han har enkeltpersonsforetak, egen gravemaskin og er leid inn av Brødr. Kråkevik.

- Jeg har plastret en del før, men ikke i dette omfanget, forteller han.

- Han er vår sjefsmurer, og veldig dyktig, supplerer Haraldsen.

Les mer

Flere saker fra Arbeidsmanden

Arbeidsmanden 27.04.2024
Arbeidsmanden 27.04.2024
Fra 2025 til 2036 planlegger regjeringen å bruke 1308 milliarder kroner på samferdsel. Brede Edvardsen mener det må settes krav om tariffavtale i anbudene.
Arbeidsmanden 27.04.2024
1. april 1899 ble LO stiet under navnet Arbeidernes faglige Landsorganisasjon og med 1.500 medlemmer.
Arbeidsmanden 27.04.2024
Da Frank Aamo ble tillitsvalgt, satte han seg ned med «Tillitsmannen» av Einar Gerhardsen og en bunke politiske partiprogrammer. Da fikk han seg en overraskelse.
Arbeidsmanden 27.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt