AddToAny

Åpner for privatisering av milliardverdier

Åpner for privatisering av milliardverdier
Eiendommene skal ikke engang selges. Staten kan bare gi dem bort til kirken. Justisdepartementets lovavdeling velsigner transaksjonen som lovlig. Vi har tatt en titt på begrunnelsen. Se bildet større Even Gran er journalist i Fritanke.no.
KOMMENTAR/BAKGRUNN: Opplysningsvesenets fond (OVF) bevilger hvert år mellom 125 og 130 millioner kroner til Den norske kirke. Fondet er verdt rundt 3,5 milliarder kroner ifølge OVFs nye beregningsmetode.

Hva er bakgrunnen for alt dette?

1/3 av fondet gikk til universitetet i 142 år

Vi får starte med begynnelsen. Eiendommene ble gitt til den katolske kirke i middelalderen trolig i håp om at skjærsildens pinsler skulle bli noe mindre uutholdelige, eller i håp om tilgivelse for synder og et evig liv i himmelen. Bønder og fiskere bygget lokale kirker og storfolk ga jordeiendom og gårdsbruk som presten disponerte.

Etter reformasjonen på 1530-tallet ble eiendommene konfiskert av Kongen. Den store og verdifulle porteføljen av gårdsbruk, landsbruks- og skogseiendom ble lagt under staten. Inntektene fra de mange prestegårdene ble fortsatt brukt til å lønne prester og finansiere kirkedriften. Så gikk det nesten 300 år. I 1814 vedtok Eidsvollsmennene en egen grunnlovsparagraf (106, nå 116) om at kjøpesummer og inntekter fra eiendommene bare skulle brukes til Geistlighedens Bedste og Oplysningens Fremme.

I 1821 ble Grunnlovens formulering konkretisert inn i en ny lov som sa at 1/3-deler av avkastningen skulle gå til Universitetet i Oslo mens resten skulle gå til det såkalte Oplysningsvæsenets Understøttelsesfond. Fondet skulle ifølge loven brukes til skoler, lønn og pensjon til prester og lærere, og til enkelte allmennyttige og opplysningsfremmende tiltak. I 1848 ble dette siste opphevet, og det ble opp til Stortinget bestemme hva pengene skulle gå til.

Formuleringen om at 1/3 av avkastningen skulle gå til Universitetet i Oslo ble imidlertid stående. Universitetet i Oslo beholdt et årlig tilskudd fra 1821 og fram til 1963. Da ble paragrafen som sikret universitetet et tilskudd fjernet i det som ble kalt Loven om endringer i Lovgivningen om de kirkelige fond. I løpet av de 115 årene mellom 1821 og 1963 hadde altså fondet blitt et kirkelig fond, selv om Grunnloven var uendret.

I 1996 ble kirkens enerett på fondet fullendt gjennom Lov om Opplysningsvesenets fond der det blant annet står i paragraf to at fondet skal komme Den norske kirke til gode.

Det er denne loven som fortsatt styrer forvaltningen av fondet, sammen med Grunnlovens 116 som den dag i dag sier at pengene bare skal gå til geistlighetens beste og opplysningens fremme.

Åpner for at kirken får alt uten betingelser

Men nå skal stat og kirke skilles. Det skal lages en ny lov om kirke, tro og livssyn, og det er nødvendig med et booppgjør. Kulturdepartementet har derfor bedt Justisdepartementets lovavdeling til å utrede hva som skal skje med Opplysningsvesenets fond:

Hvem skal eie Opplysningsvesenets fond?

Hvilke, om noen, restriksjoner skal gjelde for forvaltningen av fondet?

Bør de andre tros- og livssynssamfunnene fortsatt få like mye penger pr. hode som det fondet gir til Den norske kirke pr. kirkemedlem i tråd med prinsippet om likebehandling?

Utredningen ble levert i mars, og ble nylig frigitt for offentlig innsyn. For å gjøre en lang historie kort, Lovavdelingen mener man fullt lovlig kan gjøre følgende:

Den norske kirke kan overta eierskapet til fondet uten betingelser.

Staten kan gi disse milliardverdiene til kirken uten å utbetale tilsvarende til de andre tros- og livssynssamfunnene, selv om Grunnlovens 16 sier at alle tros- og livssynssamfunn skal understøttes på lik linje. Se bildet større

Hvis kirken får Opplysningsvesenets fond av staten uten betingelser, blir kirken en av Norges største grunneiere. Her ser vi OVF-eide Borre prestegård (t.h.) som ligger vakkert til rett ved Borre kirke i Horten, Vestfold. FOTO: Even Gran

Lovavdelingen mener staten eier fondet

Hvordan begrunner så Lovavdelingen dette? Står det ikke ogs

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

HVORDAN TA OPP NOE VANSKELIG?
Fri tanke 14.02.2024
Når verden brenner og barn blir drept, er det vanskelig å føle nok omtanke for alle som trenger det. Hvordan klare å holde fast på denne mest menneskelige egenskapen?
Fri tanke 14.02.2024
- Hvis de bestemmer seg for å gjøre en demon ut av deg så greier de det, sier humanisten Gáspár Békés. Til slutt måtte han flytte utenlands.
Fri tanke 14.02.2024
Den som utforsker kvinnehelse generelt - og kvinners menopause spesielt - kommer fort til følgende konklusjon:
Fri tanke 14.02.2024
Det mest overraskende du kan si på internett er antagelig ikke «fitte» eller «idiot», men «jeg håper det går bra med deg?».
Fri tanke 14.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt