AddToAny

HVEM EIER OVERGANGSALDEREN?

Den som utforsker kvinnehelse generelt - og kvinners menopause spesielt - kommer fort til følgende konklusjon:
Kvinne i overgangsalderen ... Hva slags indre bilde dukker opp når du hører disse ordene?
Er det supermodellen og nittitalls-ikonet Cindy Crawford, iført åletrang designerkjole, strålende vakker på rød løper?
Eller snarere et litt herjet, ustelt og grånende fruentimmer, med praktisk allværsjakke og slitent drag over ansiktet?

Skal vi tro statistikken har Cindy vært i overgangsalderen i flere år allerede (hun er i skrivende stund passert 57 år), og i førovergangsalder kanskje så mye som ti-tolv år før det igjen. At hun ser ut som hun gjør og holder koken, handler sannsynligvis først og fremst om en romslig lommebok, men samtidig om tilgang til informasjon og kunnskap som gjør at hun kan leve «her best life» til tross for overgangsalderens mange luner.

Men vi kan ikke alle være Cindy. For det er langt til Hollywood idet hetetoktene tar deg, inneklemt på bussen, sørpe i skoene og litt for mange handleposer, med bikkjer og unger kjempende om plassen rundt beina dine.

Dagen har kanskje allerede vært så som så. Du våknet som vanlig med vondt overalt, ledd og muskler som hylte i protest når du forsøkte å svinge deg ut av senga. Humøret på bånn, lei og deppa, verden grå.
Hverdagen har kanskje fortonet seg sånn en stund uten at du helt klarer å sette fingeren på hvorfor.
Ikke husket du hvor du har lagt husnøklene heller, så du kom for seint på jobben, og når du først tropper opp der, husker du at manuset til presentasjonen du skal holde ligger på en minnepinne. Hjemme på kjøkkenbenken.

At alt dette kan skyldes overgangsaldersymptomer er det fremdeles mange av oss som ikke vet.

HVA ER EGENTLIG OVERGANGSALDER?
Overgangsalder, klimakteriet, menopause, perimenopause ... I jakten etter gode svar på hva disse begrepene faktisk innebærer, har jeg lett høyt og lavt. Det er nemlig ikke gjort i en håndvending.
Det som etter hvert blitt ettertrykkelig klart for meg underveis, er at dette er en del av folkehelsa som har vært ignorert på omtrent alle plan.

Går vi til Store Norske Leksikons forklaring på fenomenet overgangsalder, beskrives det som følger: «... en dårlig definert tidsperiode på noen år før og etter siste menstruasjon ...»
Rene ord for pengene, der altså.

Overgangsalder beskrives ellers gjerne som perioden der menstruasjonen blir uregelmessig, før den til slutt uteblir. Klimakteriet eller menopausen betegner avslutningen på menstruasjonen, som ifølge statistikken altså inntreffer hos kvinner i begynnelsen av femtiårene, men som kan variere fra tidlig i førtiårene, helt opp i sekstiårsalderen.

Perimenopause, eller førovergangsalder, beskriver tiden før menstruasjonen stopper helt opp. Det er som sagt ikke uvanlig at denne perioden kan vare i så mye som ti år, kanskje til og med lenger. Her kan det oppstå en rekke symptomer som en konsekvens av at østrogenproduksjonen i kroppen gradvis synker. Menstruasjonen kommer og går, og de typiske utslagene vi hører om er hetetokter, nattesvette og humørsvingninger.

Perimenopausen er over når du har gått ett år uten menstruasjon. Da er du i menopausen og kan ikke lenger bli gravid.
Etter menopausen kan symptomene vedvare, statistikken sier et sted mellom 5 og 7 år, mens de hos noen fortsetter livet ut.
Dette er stort sett det jeg finner når jeg leter etter informasjon om hva overgangsalder er. Men er det fullgode forklaringer?

For de av oss som har vært innom denne fasen, vil svaret etter all sannsynlighet være et rungende og muligens noe oppgitt: Nei!

FOLKEOPPLYSNING. NÅ.
Overgangsalderen er åpenbart mye mer komplisert og sammensatt enn det jeg nettopp har skissert, og kunnskap kan være mangelvare, også på legekontoret.
D
Gå til mediet

Flere saker fra Fri tanke

HVORDAN TA OPP NOE VANSKELIG?
Fri tanke 14.02.2024
Når verden brenner og barn blir drept, er det vanskelig å føle nok omtanke for alle som trenger det. Hvordan klare å holde fast på denne mest menneskelige egenskapen?
Fri tanke 14.02.2024
- Hvis de bestemmer seg for å gjøre en demon ut av deg så greier de det, sier humanisten Gáspár Békés. Til slutt måtte han flytte utenlands.
Fri tanke 14.02.2024
Det mest overraskende du kan si på internett er antagelig ikke «fitte» eller «idiot», men «jeg håper det går bra med deg?».
Fri tanke 14.02.2024
Fri tanke 14.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt