AddToAny

EN NY START

Moren og bestemoren mente det ville være bra for ham å komme seg ut av huset. Men Christian Løkkeberg Sedal satt fast i et slags tomrom inne i seg selv.
Christian Løkkeberg-Sedal (23) går av passasjerbåten på Rådhusbrygga og sier hei. Båten farter mellom øyene i indre Oslofjord, og han har praksis som lettmatros. Det er hans aller første jobb.
Det blåser, vinden river i knirkende master og i fjorden som lager skummende bølgetopper, håret hans blir bustet til.
Siden han gikk om bord på seilskipet Christian Radich for et år siden, har det vært mye bevegelse i Christians liv. Her deltok han i Windjammer, et program for unge mellom 16 og 25 år som står uten jobb og skole, eller er i fare for å falle utenfor. Før det var livet hans i en slags stillstand.
- Det er egentlig først nå etter Windjammer jeg har begynt å leve. Ungdomstiden var bare veldig kjedelig.
For mens jevnaldrende ungdommer begynte å utforske verden, tok han vare på syke familiemedlemmer og satte sine egne behov til side. I en periode levde han isolert fra omverdenen, og ble avhengig av spill.

ET LIVSMESTRINGSPROGRAM
Det er ikke ofte Christian er i Oslo sentrum. Når han jobber på passasjerferga bor han på Lindøya, der han akkurat rekker å sove og spise mellom de lange skiftene som varer i opptil tolv timer. Vi finner et rolig hjørne på en kafé ved Rådhusplassen, der han gjør noe han advarer mot at han ikke kan, men skal vise seg å være veldig god til; fortelle sin historie.

- Hvor jeg kommer fra? Jeg er ikke oppvokst på et bestemt sted, men har flyttet mye og byttet skole fire, fem ganger. Jeg husker lite fra barndommen, Siden 2016 har han bodd i Halden hos bestemoren, og her begynte han på kokkelinja på videregående.
- Siste året i lærlingperioden ble jeg sykmeldt på grunn av familiære utfordringer. Da jeg ga beskjed om at jeg var frisk og kunne komme tilbake til lærlingplassen, fikk jeg bare beskjed om at det trengte jeg ikke å gjøre. Jeg fikk ikke høre noen forklaring. På den tiden orket jeg ikke å ta opp kampen.
Christian er langt fra alene om å ikke fullføre videregående, én av fem gjør ikke det.
Og rundt én av ti unge mennesker er verken under utdanning, opplæring eller i arbeid.

TEORETISK UTDANNING ER IKKE FOR ALLE
Simen Markussen, arbeidslivsforsker ved Frischsenteret, mener at det etter mange år med diskusjoner om hva som skal til for å få ned frafallet i videregående, er på tide å anerkjenne at teoretisk utdanning ikke er for alle.
- Vi må lage et arbeidsmarked for de folkene vi har og ikke gjøre utdanning viktigere enn det er. Det er en tendens over tid til at skolen blir stadig mer teoretisk, kanskje for å øke statusen til de mer praktiske fagene. Dette skjer også i ungdomsskolen hvor de praktiske/ estetiske fagene nå inneholder mye teori.

Markussen er bekymret for at dette skaper problemer for mange. Han tror det kan være mulig å få ned frafallet i videregående skole ved å i større grad benytte alternative opplæringsløp som er mer praktisk rettet.
Forskeren er spent på hva som vil skje til høsten. Da skal det tilbys modulbasert opplæring i videregående skole, det skal være en mer fleksibel måte å lære og bygge kompetanse på.
- Dette tror jeg på sikt kan være svært viktig for personer som ikke har fullført videregående og som senere ønsker å gjøre det, sier han.

VAR I NAV-SYSTEMET OG SPILTE SPILL
Etter at Christian fikk beskjeden om at han ikke kunne komme tilbake til lærlingplassen på kokkelinja, fikk han økonomisk støtte fra NAV til å dekke det nødvendigste. Men han fikk ingen oppfølging av noe slag.
De neste to årene sk
Gå til mediet

Flere saker fra Fri tanke

SKILSMISSEN OG DENS BARN ORGANDONASJON - pisk eller gulrot DITT VIKTIGSTE FELLESSKAP ER MED DEG SELV VENNSKAP PÅ TVERS AV KRIG
Fri tanke 06.06.2024
Skilsmisse er vanlig. Men i hver enkelts liv er det ekstraordinært. Hva gjør det med oss?
Fri tanke 06.06.2024
Jeg som skriver dette er en 37 år gammel trebarnspappa, fremtids- og teknologioptimist, humanist og nevrolog. Til daglig jobber jeg ved Sykehuset i Vestfold.
Fri tanke 06.06.2024
Nei, frivillighet er det beste. Men da må du snakke åpent med dine nærmeste om liv og død.
Fri tanke 06.06.2024
GURO HOFTUN (født 1970). Journalist og forfatter. Hun har skrevet romanene
Fri tanke 06.06.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt