BUSKAP
05.04.2024
Ferskt gras har høyere proteinnivå og koster mindre å høste enn surfôr. Torbjørn Støre i Levanger satser på direktehøsting av ferskt gras i kombinasjon med beiting.
Camilla og Torbjørn Støre driver gården Støre ved Skogn i Levanger. De har økologisk mjølkeproduksjon med 510 000 liter i kvote. I 2022 startet de med direktehøsting av gras ved siden av beiting.
Løsdriftsfjøs fras 2011
Støre har løsdriftsfjøs fra 2011 der det er rikelig med båsplasser. Fjøset har smalt forbrett på 2,1 meter. På sommeren spiser kyrne fra begge sider av forbrettet. Når ungdyrene er ute frigjøres både liggebåser og eteplasser. Fôret kjøres inn med en elektrisk Weidemann minilesser.
Kyrne spiser omtrent reint uten skraping. Avdråtten hos Støre ligger på ca. 7 400 liter EKM. Melking skjer i en DeLaval Midiline 2x9 fiskebeinstall. - Vi fokuser mer på lave i-mek og fôrkostnader enn høyest mulig avdrått, sier Torbjørn. Samtidig er dette en gård med mye arealressurser nært fjøset.
Sommerbeite som før
På Støre går kyrne på sommerbeite fra mai til oktober slik de har gjort i alle år. Det er liten forskjell på beitepraksis før og etter direktehøsting av ferskt gras. Kyrne på Støre kalver hele året men flest kalver første halvår. Kortnebbgåsa forsyner seg grovt av vårens tidlige beitegras, men fra midten av mai slippes kyrne på beite. Jord som drenerer godt
Gården ligger rett ved Trondheimsfjorden. Jordveien er fra 40 til 90 meter over havet. Det er leirjord men med høyt innhold av sand og silt slik at den drenerer godt. Det er også passe fall på jorda og opptørking går raskt. Rundt gårdstunet er ca. 100 dekar med overflatedyrka beiter som ikke slås. Det er her dyra beiter i et rotasjonssystem.
Beiter fra 4 til 8 timer
Kyrne slippes på beite etter melking om morgenen. De går ute fra 4 til 8 timer avhengig av vær og
Gå til medietLøsdriftsfjøs fras 2011
Støre har løsdriftsfjøs fra 2011 der det er rikelig med båsplasser. Fjøset har smalt forbrett på 2,1 meter. På sommeren spiser kyrne fra begge sider av forbrettet. Når ungdyrene er ute frigjøres både liggebåser og eteplasser. Fôret kjøres inn med en elektrisk Weidemann minilesser.
Kyrne spiser omtrent reint uten skraping. Avdråtten hos Støre ligger på ca. 7 400 liter EKM. Melking skjer i en DeLaval Midiline 2x9 fiskebeinstall. - Vi fokuser mer på lave i-mek og fôrkostnader enn høyest mulig avdrått, sier Torbjørn. Samtidig er dette en gård med mye arealressurser nært fjøset.
Sommerbeite som før
På Støre går kyrne på sommerbeite fra mai til oktober slik de har gjort i alle år. Det er liten forskjell på beitepraksis før og etter direktehøsting av ferskt gras. Kyrne på Støre kalver hele året men flest kalver første halvår. Kortnebbgåsa forsyner seg grovt av vårens tidlige beitegras, men fra midten av mai slippes kyrne på beite. Jord som drenerer godt
Gården ligger rett ved Trondheimsfjorden. Jordveien er fra 40 til 90 meter over havet. Det er leirjord men med høyt innhold av sand og silt slik at den drenerer godt. Det er også passe fall på jorda og opptørking går raskt. Rundt gårdstunet er ca. 100 dekar med overflatedyrka beiter som ikke slås. Det er her dyra beiter i et rotasjonssystem.
Beiter fra 4 til 8 timer
Kyrne slippes på beite etter melking om morgenen. De går ute fra 4 til 8 timer avhengig av vær og