Bærekraftssjef i Nortura, Cecilie Hultmann, har reist mye rundt og snakket med eierne om hvorfor det er viktig at landbrukets klimakalkulator blir tatt i bruk.
- Først og fremst er det for å få riktige tall på klimautslippene. Så lenge vi ikke har egne tall å vise til, brukes ofte analyser og estimater som er veldig mye høyere enn det vi mener og ser at det er i Norge. Det skyldes i stor grad at det brukes internasjonale tall i estimatene, sier hun.
Spesielt på ett område skiller Norge seg ut fra andre land.
- Vi har kombinasjonskua, som gir oss både melk og kjøtt. 70 prosent av storfe som leveres til Nortura er melkekyr, og ett kilo kjøtt fra dem gir bare halve klimagassavtrykket sammenlignet med standardiserte internasjonale tall, forteller Hultmann.
Påvirker etterspørselDersom tallene ikke dokumenteres, vil bøndene heller ikke få anerkjennelse for de klimatiltak som faktisk gjøres. Og når matvarer rangeres etter klima