BUSKAP
24.02.2023
Det første Stian Roda tok tak i da han skulle optimalisere avlen i besetningen var å få bort kvigeoverskuddet og heller produsere mere kjøtt.
Stian Roda tok over gården på Finnøy for fire år siden. Helt fra starten har han stilt seg spørsmålet hva en kan tjene penger på og sett på mulighetene som ligger i økt kjøttproduksjon. For å utnytte store beitearealer har han etablert en liten ammekubesetning. Den er nå på ni mordyr, men skal økes til 15 for å kompensere for ei leiekvote på 60 000 liter som blir borte fra neste år. I kubesetningen har han redusert kvigeoppdrettet og satset på bruksdyrkryssing for å øke kjøttproduksjonen. Stian forteller at målet har vært både å øke mengde og kvaliteten på kjøttet som produseres.
Gode rådgivere
Oksefjøs ble bygd i 2018. Kufjøset er et opprinnelig hønehus som ble ombygd og utvidet i 2009. I april 2019 bestemte far til Stian på at det var på tide med melkerobot. Slik ble det, selv om Stian egentlig ikke så på melkingen som noe problem.
- Jeg har alltid syntes det har vært kjekt å melke, forteller Stian.
Svein-Egil legger til at Stian og broren nesten kjempet om å få melke da de var ungdommer.
Stian leier også et fjøs to km unna gården med 22 båsplasser som brukes som buffer etter behov.
Helt fra han tok over hjemgården har Stian vært opptatt av å skaffe seg gode rådgivere. Han mener det er avgjørende for å lykkes i driften og han vil ha rådgivere som gir klare tilbakemeldinger. - Ved første besøk gir jeg beskjed om at hvis de ikke kan gi meg bånn ærlige tilbakemeldinger er det bare å gå ut døra.
Avlsrådgiver Svein-Egil Skartveit er på gården fire ganger i året, men de har hyppig kontakt på telefon i tillegg. På fôringssiden er det Tine-rådgiver Anja Våg Skjold som både gir råd og er sparringpartner. Riktigere fôring får æren for at det ikke lenger er melkefeber i bes
Gå til medietGode rådgivere
Oksefjøs ble bygd i 2018. Kufjøset er et opprinnelig hønehus som ble ombygd og utvidet i 2009. I april 2019 bestemte far til Stian på at det var på tide med melkerobot. Slik ble det, selv om Stian egentlig ikke så på melkingen som noe problem.
- Jeg har alltid syntes det har vært kjekt å melke, forteller Stian.
Svein-Egil legger til at Stian og broren nesten kjempet om å få melke da de var ungdommer.
Stian leier også et fjøs to km unna gården med 22 båsplasser som brukes som buffer etter behov.
Helt fra han tok over hjemgården har Stian vært opptatt av å skaffe seg gode rådgivere. Han mener det er avgjørende for å lykkes i driften og han vil ha rådgivere som gir klare tilbakemeldinger. - Ved første besøk gir jeg beskjed om at hvis de ikke kan gi meg bånn ærlige tilbakemeldinger er det bare å gå ut døra.
Avlsrådgiver Svein-Egil Skartveit er på gården fire ganger i året, men de har hyppig kontakt på telefon i tillegg. På fôringssiden er det Tine-rådgiver Anja Våg Skjold som både gir råd og er sparringpartner. Riktigere fôring får æren for at det ikke lenger er melkefeber i bes