BUSKAP
24.02.2023
Det er muligheter for å høste store grasavlinger ved bruk av lite mineralgjødsel, men da må man spille på lag med både belgvekster og bruke den husdyrgjødsla man har på best måte. Og proteininnholdet i førsteslåtten er en utfordring.
De økologiske melkeprodusentene har i snitt 80 prosent grovfôravling sammenlignet med de konvensjonelle melkeprodusentene. Men det er stor variasjon, enkelte har avlinger helt på linje med konvensjonelle og noen har stor avlingsreduksjon. Det som kjennetegner de fleste, er reduksjon i total råproteinavling i løpet av en sesong. Vi ser særlig reduksjon i råprotein i førsteslåtten.
Den utfordrende førsteslåtten
Noe av årsaken til at økomjølkprodusentene i snitt har lavere råproteinprosent i førsteslåtten, er at husdyrgjødsla inneholder lite mineralsk nitrogen (N). Det organiske nitrogenet i både husdyrgjødsla og i jorda må gjennom en biologisk prosess før det blir plantetilgjengelig - og denne prosessen er avhengig av høy nok jordtemperatur. I tillegg er kløveren tregere enn graset til å komme i gang om våren, og gjør derfor lite av seg i førsteslåtten. Forsøk gjort på Kvithamar med en sørlig og en nordlig rødkløversort viste at en mer sørlig kløversort ikke kom i gang noe tidligere om våren enn en nordlig kløversort. Andelen kløver i normale engfrøblandinger vil være nok til å få til kunne hente betydelige mengder med nitrogen til enga, men da kan man ikke sprøyte og gjødsle på en slik måte at kløveren blir konkurrert ut.
Nok råprotein
I gras henger mengde råprotein nøye sammen med utviklingstrinnet til graset, og kløverens egenskaper er slik at det ikke vil lønne seg å vente på kløveren for å øke råproteininnholdet i surfôre
Gå til medietDen utfordrende førsteslåtten
Noe av årsaken til at økomjølkprodusentene i snitt har lavere råproteinprosent i førsteslåtten, er at husdyrgjødsla inneholder lite mineralsk nitrogen (N). Det organiske nitrogenet i både husdyrgjødsla og i jorda må gjennom en biologisk prosess før det blir plantetilgjengelig - og denne prosessen er avhengig av høy nok jordtemperatur. I tillegg er kløveren tregere enn graset til å komme i gang om våren, og gjør derfor lite av seg i førsteslåtten. Forsøk gjort på Kvithamar med en sørlig og en nordlig rødkløversort viste at en mer sørlig kløversort ikke kom i gang noe tidligere om våren enn en nordlig kløversort. Andelen kløver i normale engfrøblandinger vil være nok til å få til kunne hente betydelige mengder med nitrogen til enga, men da kan man ikke sprøyte og gjødsle på en slik måte at kløveren blir konkurrert ut.
Nok råprotein
I gras henger mengde råprotein nøye sammen med utviklingstrinnet til graset, og kløverens egenskaper er slik at det ikke vil lønne seg å vente på kløveren for å øke råproteininnholdet i surfôre