AddToAny

Hvem bestemmer i Oslo Science City?: - Det er jo ikke noe å lure på da

Bort med barnehager og motorvei, opp med høyhus og påbygg: UiO har spilt inn mye «potensial» til Oslo kommune de siste årene. Finnes det også konkrete planer?
I februar 2018 var «Kunnskapshovedstaden Oslo - målsettinger og prioriteringer» diskusjonssak i universitetsstyret.

Dette skal ha vært den første styresaken der betegnelsen «Oslo Science City» ble brukt. Spørsmålet til diskusjon var «Hvordan skal vi sammen med omgivelser, myndigheter og andre interessenter få til en attraktiv sone for forskning, studentliv og innovasjon?».

Ikke alle syntes det var like lett å gripe fatt i rektors presentasjon:

- Som styremedlem er det litt vanskelig å ta stilling til hvilke innspill du ønsker, for visjonen er veldig vid, poengterte eksterne Elisabeth B. Kvalheim den gang.

Fem år senere etterlyses fremde. Uniforum har besøkt eiendomsavdelingen for å høre hva de jobber med i Oslo Science City-sammenheng.

Vil ha tilgang til nye arealer

Eiendomsdirektør John Skogen og underdirektør Leif Johnny Johannessen deltar begge i foreningens felles arbeidsgruppe for områdeutvikling, som.

En del av arbeidet her handler om å jobbe opp mot Oslo kommune forteller de:

- For oss handler det om å ivareta UiOs interesser på lang sikt, ved å skape rammer for noe som kan skje. Derfor gir vi blant annet innspill til kommuneplanens arealdel som er under revisjon, sier Johannessen.

Arbeidet med kommuneplanens arealdel og høyhusstrategi var foranledningen for at UiO i januar ba om et møte med. I forespørselen framhevet Skogen og universitetsdirektør Arne Benjaminsen at «Universitetets videre utvikling vil avhenge av tilgang til nye arealer og en helhetlig utvikling av universitetsområdene».

- Hva betyr dette? Hva slags nye arealer er det UiO må ha tilgang til?

- Vår jobb er å sørge for at universitetet kan gjøre jobben sin. Da må vi legge til rette for undervisning og forskning i et langsiktig perspektiv. Vi må tenke på hva som er de faglige satsingene, og hva som trengs av arealer for disse. Og vi må tenke på hva som kan transformeres, og hva som eventuelt må bygges nytt for å møte behovene vi har, forklarer Johannessen.

Rektor i 2018: «Vi har det arealet vi trenger»

- I februar 2018, da «Oslo Science City» første gang ble nevnt i styret, sa rektor at «vi er ikke ute etter å øke arealet til Universitetet i Oslo. Vi har det arealet vi trenger». Gjelder ikke det lenger?

- Med den virksomheten vi har i dag, så har vi sikkert nok kvadratmeter. I hvert fall når vi får med livsvitenskapsbygget. Likevel kan det være hensiktsmessig å få samlet arealene mer. For eksempel ved å flytte en del virksomhet nærmere campus, og ut av leide bygg og inn i eide bygg, påpeker Skogen.

- Inn i UiO-eide bygg som ikke er bygget ennå?

- Det er en mulighet. I masterplanen for UiOs eiendommer er det pekt på en rekke utviklingsmuligheter på eller rundt UiO, svarer Johannessen.

- Er det noen helt konkrete faglige satsinger dere ser at trenger nye eller større rom?

- Både Strategi 2030 og masterplan for eiendom angir tydelig hvilke faglige områder UiO skal utvikles innen. Det er helse, maskinbasert læring, IT-fag, de tverrfaglige satsingene og bærekraft. Så dette er noe som er definert av UiOs overordnete strategier og nedfelt i masterplanen, og delvis tatt inn i en mulighets

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Regjeringen er opptatt av å gi universitetene og høyskolene gode rammer til å forme lærerutdanningene. Nå skal en ny ekspertgruppe se nærmere på hvordan styringen kan bli mer overordnet.
Uniforum 28.09.2023
Universitetet i Oslo faller på den siste rangeringen til Times Higher Education. Samtidig går det oppover med NTNU, melder Khrono. I fjor ble UiO rangert som Nordens sjette beste universitet, men i år faller det ned til åttendeplass.
Uniforum 27.09.2023
- Politikk er skeivt fordelt. Men i eit liberalt demokrati kan me ikkje forby nokon å påverka. Å ha eit lobbyregister kunna vera eit sunt steg, foreslår statsvitskapsprofessor Sirianne Dahlum.
Uniforum 27.09.2023
Vibeke Roggen rakk så vidt å sikre seg tittelen professor i latin før hun gikk av med pensjon.
Uniforum 27.09.2023
Risikovurderingen er unnagjort. Mandatet for utredningen er nesten ferdig. Alt burde egentlig ligge til rette for en god prosess videre. Men noe har dukket opp.
Uniforum 26.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt