Bondebladet
21.03.2024
HÅ: - Jeg har lite jord. Målet har derfor alltid vært å få mest mulig grovfôr ut av arealene jeg har til rådighet. Det har vært en litt kronglete vei, men nå til jul kunne jeg for første gang også selge fôr selv.
Jan Bjorland fra Hå kommune på Jæren gjør seg som regel ferdig med førsteslåtten allerede før kalenderen viser juni. Med raigras har han fire slåtter, noe som gir en høy grovfôrandel i fôrrasjonen.
- Det er viktig å utnytte grasressursene, noe som reduserer behovet for kraftfôr, fastslår han.
TREDJE GENERASJON
Bjorland studerte statsvitenskap ved universitetet i Oslo, da storebroren, som egentlig skulle overta farsgården, åpnet opp for at noen andre kunne ta hans plass. Slik ble han, som er yngst i søskenflokken, bonde. Siden 2000 har han videreutviklet gården på Nærbø, der han er tredje generasjon.
- Dette er en typisk jærgård, med ku og gris, på 115 dekar. Med leiejord disponerer jeg rundt 380 dekar, samt et spredeareal på om
Gå til mediet- Det er viktig å utnytte grasressursene, noe som reduserer behovet for kraftfôr, fastslår han.
TREDJE GENERASJON
Bjorland studerte statsvitenskap ved universitetet i Oslo, da storebroren, som egentlig skulle overta farsgården, åpnet opp for at noen andre kunne ta hans plass. Slik ble han, som er yngst i søskenflokken, bonde. Siden 2000 har han videreutviklet gården på Nærbø, der han er tredje generasjon.
- Dette er en typisk jærgård, med ku og gris, på 115 dekar. Med leiejord disponerer jeg rundt 380 dekar, samt et spredeareal på om