Kjøkkenskriveren
27.06.2017
«Ekstra fettilsetning er blitt den dovne matlagers utvei, og overdrives til dels ut i den rene karikatur» - het det i en bok fra 1964 av Landsforeningen for kosthold og helse. Norske eksperter hadde da anbefalt at befolkningens fettinntak burde gå ned for å bremse datidens store hjerteinfarkt-bølge, noe som senere ble offisiell ernæringspolitikk.
Etter hvert ble hovedfokuset flyttet til mettet fett. I 2011 konkluderte en rapport fra Nasjonalt råd for ernæring med at det var overbevisende dokumentasjon for at utskifting av mettet fett med flerumettet fett forebygger hjertesykdom. Gjennomsnittlig inntak av mettet fett er likevel 30-40 prosent høyere enn anbefalt.
De siste årene har imidlertid flere hevdet at rådene om fett er utdaterte eller til og med feil. Helsedirektoratet ba derfor Nasjonalt råd for ernæring om å evaluere rådene i lys av ny forsknin
Gå til medietDe siste årene har imidlertid flere hevdet at rådene om fett er utdaterte eller til og med feil. Helsedirektoratet ba derfor Nasjonalt råd for ernæring om å evaluere rådene i lys av ny forsknin