HRR, Hotell, Restaurant & Reiseliv
26.08.2022
Ifølge OECD er kompetanse mer enn kunnskap og ferdigheter, og kan både referere til kognitive, sosiale og emosjonelle ferdigheter, men også til kompetanse som er spesifikt knyttet til utøvelsen av et yrke (OECD 2017 i NOU 2018:2).
... Når vi snakker om kompetansebehov i hotell- og reiselivsbransjen kan dette være behov hos individet (mikronivå), innad i bedriften (mesonivå), eller i en region eller på arbeidsmarkedet i Norge (makronivå). Hvis en leder sier at det er mangel på kompetanse, kan det enten bety at bedriften mangler en spesifikk kompetanse i egen bedrift, eller at det er vanskelig å rekruttere personer med en spesifikk kompetanse i arbeidsmarkedet. Selv om ny teknologi stadig tas i bruk både i hotell- og reiselivsbedrifter, er mange bedrifter fortsatt avhengig av høy grad av gjestekontakt og et relativt høyt antall medarbeidere - avhengig av servicegraden på konseptet. Etter pandemiens nedstengninger, har behovet for nye medarbeidere vært spesielt uttalt. Bransjen har fortsatt relativt liten grad av digitalisering, selv om det gjennom pandemien har vært økt digitalisering (f.eks. QR-koder for menyer og ordrer i restauranter, online-reservasjoner, matleveringsplattformer). Den teknologiske utviklingen vil føre til at kompetansebehovet endrer seg.
Rekruttering og utvelgelse av de riktige medarbeiderne utgjør en svært viktig del av personalarbeidet, uavhengig av størrelsen og beliggenheten til bedriften. Dessverre beskrives mange jobber i servicebransjen som «ufaglærte», og «noe som alle kan gjøre». Denne overforenklingen kan resultere i at mange ansetter ufaglært personell som mangler nø
Gå til medietRekruttering og utvelgelse av de riktige medarbeiderne utgjør en svært viktig del av personalarbeidet, uavhengig av størrelsen og beliggenheten til bedriften. Dessverre beskrives mange jobber i servicebransjen som «ufaglærte», og «noe som alle kan gjøre». Denne overforenklingen kan resultere i at mange ansetter ufaglært personell som mangler nø