BUSKAP
31.03.2023
Fokus på lavere klima- og miljøbelastning, høyere andel heimeavla fôr og lavere fôrkostnader krever fokus på en helhetlig løsning for fôring og grovfôrproduksjon.
Styret i Tine har satt høyere norskandel i fôrrasjonen til melkekua høgt på agendaen og Tine har i samarbeid med Mimiro utviklet et helhetlig konsept for fôring og grovfôrproduksjon ved å integrere hele produksjonskjeden. Fjøset «bestiller» fôret ut fra mål om produksjon av melk og kjøtt. Hele produksjonskjeden optimaliseres for å produsere riktig grovfôrkvalitet og mengde i forhold til behovene til de ulike dyregruppene. For å optimalisere de ulike produksjonstrinnene inngår data fra vær, avling, gjødsling, satellitt, fôringsutstyr, melkesystem og analyseresultater fra fôr og melk.
Løsningen er utarbeidet for å understøtte deg som grovfôr- og storfeprodusent for å optimalisere forholdet mellom grovfôrproduksjon og fôring. Målet er at du skal kunne utnytte ressursene best mulig slik at det økonomiske resultatet forbedres, klimaavtrykket reduseres og at det ikke skal gi for store negative konsekvenser rent arbeidsmessig.
Konseptet
Hele konseptet er vist i Figur 1.
Trinn 1. Melk og kjøttproduksjon
For en melk- og kjøttprodusent er det melk og kjøtt som er sluttproduktet, og som dermed styrer hvordan drifta skal legges opp. For å planlegge framover er det naturlig å starte med å evaluere oppnådde resultater i produksjonen og hvordan disse er i forhold til fastsatte mål. Ut fra analyse og plan for framtidig produksjon settes nye mål og krav til innsatsfaktorene. Dermed er det produksjonen som skjer i fjøset som setter krav til innsatsfaktorene der grovfôret er den viktigste faktoren. Å prognosere framtidig produksjon av melk og kjøtt er sentralt der avdrått per ku, fettinnhold i melk, kjøttproduksjon per dyr og fôrkostnad per kg energikorriger
Gå til medietLøsningen er utarbeidet for å understøtte deg som grovfôr- og storfeprodusent for å optimalisere forholdet mellom grovfôrproduksjon og fôring. Målet er at du skal kunne utnytte ressursene best mulig slik at det økonomiske resultatet forbedres, klimaavtrykket reduseres og at det ikke skal gi for store negative konsekvenser rent arbeidsmessig.
Konseptet
Hele konseptet er vist i Figur 1.
Trinn 1. Melk og kjøttproduksjon
For en melk- og kjøttprodusent er det melk og kjøtt som er sluttproduktet, og som dermed styrer hvordan drifta skal legges opp. For å planlegge framover er det naturlig å starte med å evaluere oppnådde resultater i produksjonen og hvordan disse er i forhold til fastsatte mål. Ut fra analyse og plan for framtidig produksjon settes nye mål og krav til innsatsfaktorene. Dermed er det produksjonen som skjer i fjøset som setter krav til innsatsfaktorene der grovfôret er den viktigste faktoren. Å prognosere framtidig produksjon av melk og kjøtt er sentralt der avdrått per ku, fettinnhold i melk, kjøttproduksjon per dyr og fôrkostnad per kg energikorriger