Norsk Landbruk
26.03.2024
SKIEN: Med over 9 000 kubikkmeter husdyrmøkk hadde brødrene Kristian og Sven Ingar Skilbred et godt utgangspunkt for å bygge biogassanlegg på gården. Nå står anlegget klart og leverer langt mer gass enn forutsatt.
Vi produserer ikke noe annet enn kjøtt her på gården. Det er kjøttproduksjon i dette fjøset her, og det er kjøttproduksjon i grisehuset du kjørte forbi på vei opp hit. Å bygge et biogassanlegg, er en måte for oss å vise at vi også er med på den store klimadugnaden, sier Sven Ingar.
Brødrene Kristian og Sven Ingar Skilbred sitter i et kontor med panoramautsikt over hundrevis av storfe i et ammekufjøs fra 2016, og det er nå ganske nøyaktig tre år siden de to kjøttprodusentene begynte å lukte på biogass. Året før koronapandemien tok over mediebildet, var det noe som lå brødrene Skilbred langt nærmere, enn det som opptok overskriftene i avisa; rødt kjøtt og klima.
- Jeg syntes landbruksminister Geir Pollestad sa det veldig fint da han var her på åpninga av biogassanlegget. Han sa at det ikke er landbruket som er årsaken til klimaproblemene, men at landbruket skal være med som en del av løsninga, på sin måte, forteller Kristian.
For selv om vi i Norge har hatt høye mål om biogassproduksjon, er det fortsatt såpass sjelden at det åpnes et nytt gårdsbasert biogassanlegg, at landbruksministeren tok turen til åpninga, som var nå i februar. Innen 2020 skulle egentlig 30 prosent av husdyrgjødsla ha gått gjennom biogassanlegg, mens vi i realiteten ligger på rundt én prosent fire år senere. Årsaken til det er ganske åpenbar, mener brødrene Skilbred.
- Det er ikke rart at det ikke tar av. Risikoen som vi tar på oss med ei slik investering, er for høy i forhold til hva vi får tilbake. Det er jo heller ikke såpass lukrativt å være bonde i dag, at vi kan sponse biogassen med det andre vi driver med, sier Sven Ingar.
SOM Å FÔRE KU
Gården Skilbred ligger åtte kilometer nord for Skien, i det som igjen har blitt Telemark fylke. Brødrene har vært gårdbrukere omtrent fra de sto til konfirmasjon og driver nå med slaktegris opp til konsesjonsfri grense, har 130 ammekyr og kjøper inn og fôrer fram rundt 300 okser per år.
- Det er ganske nøyaktig 30 år siden vi tok over gården, og vi har ikke drevet med noe annet siden. Alt vi har bygd opp her, er bygd opp gjennom gårdsdri
Gå til medietBrødrene Kristian og Sven Ingar Skilbred sitter i et kontor med panoramautsikt over hundrevis av storfe i et ammekufjøs fra 2016, og det er nå ganske nøyaktig tre år siden de to kjøttprodusentene begynte å lukte på biogass. Året før koronapandemien tok over mediebildet, var det noe som lå brødrene Skilbred langt nærmere, enn det som opptok overskriftene i avisa; rødt kjøtt og klima.
- Jeg syntes landbruksminister Geir Pollestad sa det veldig fint da han var her på åpninga av biogassanlegget. Han sa at det ikke er landbruket som er årsaken til klimaproblemene, men at landbruket skal være med som en del av løsninga, på sin måte, forteller Kristian.
For selv om vi i Norge har hatt høye mål om biogassproduksjon, er det fortsatt såpass sjelden at det åpnes et nytt gårdsbasert biogassanlegg, at landbruksministeren tok turen til åpninga, som var nå i februar. Innen 2020 skulle egentlig 30 prosent av husdyrgjødsla ha gått gjennom biogassanlegg, mens vi i realiteten ligger på rundt én prosent fire år senere. Årsaken til det er ganske åpenbar, mener brødrene Skilbred.
- Det er ikke rart at det ikke tar av. Risikoen som vi tar på oss med ei slik investering, er for høy i forhold til hva vi får tilbake. Det er jo heller ikke såpass lukrativt å være bonde i dag, at vi kan sponse biogassen med det andre vi driver med, sier Sven Ingar.
SOM Å FÔRE KU
Gården Skilbred ligger åtte kilometer nord for Skien, i det som igjen har blitt Telemark fylke. Brødrene har vært gårdbrukere omtrent fra de sto til konfirmasjon og driver nå med slaktegris opp til konsesjonsfri grense, har 130 ammekyr og kjøper inn og fôrer fram rundt 300 okser per år.
- Det er ganske nøyaktig 30 år siden vi tok over gården, og vi har ikke drevet med noe annet siden. Alt vi har bygd opp her, er bygd opp gjennom gårdsdri