Ren Mat
01.12.2023
Det er en utfordring å lage internasjonale regler for bærekraft som skal fungere lokalt, skriver Markus Hustad. Tekst: Markus Hustad, daglig leder i Økologisk Norge Foto: Malin Longva
DEN GRØNNE Ø-EN er ment for å gi informasjon om at maten er produsert uten sprøytegifter og kunstgjødsel, med bedre husdyrhold og med omsorg for jord og natur. Ø-en er et beskyttet merke, gitt etter revisjon og oppfølging av en uavhengig instans, på oppdrag fra Mattilsynet.
Regelverket er åpent og bestemmes etter faglige diskusjoner i EU og i Norge. Men hvordan fungerer det i praksis? For å tre et internasjonalt regelverk ned over matproduksjonen lokalt kan møte utfordringer. Et aktuelt eksempel er salt. For nylig ble et nytt forslag til økoregelverket årsak til spenning og debatt .
De fleste landbruksproduksjoner i EU har relativt like regler fra land til land, men innenfor noen produksjoner settes reglene i hvert land. Det skjer gjerne når EU-landene ikke er samstemte nok til å ha felles regler. Et slikt eksempel var vin, hvor landene måtte disku
Gå til medietRegelverket er åpent og bestemmes etter faglige diskusjoner i EU og i Norge. Men hvordan fungerer det i praksis? For å tre et internasjonalt regelverk ned over matproduksjonen lokalt kan møte utfordringer. Et aktuelt eksempel er salt. For nylig ble et nytt forslag til økoregelverket årsak til spenning og debatt .
De fleste landbruksproduksjoner i EU har relativt like regler fra land til land, men innenfor noen produksjoner settes reglene i hvert land. Det skjer gjerne når EU-landene ikke er samstemte nok til å ha felles regler. Et slikt eksempel var vin, hvor landene måtte disku