BUSKAP
05.04.2024
Forberg samdrift kom seg ut av sin egen boble og tok tak i grovfôrdyrkinga. Det har gitt et skikkelig løft i kvalitet og lavere kostnader.
For oss som bor på fastlandet på Innherred er det alltid inspirerende å ta ferja ut på Øya, som de fastboende kaller Ytterøy. Øya ligger midt i Trondheimsfjorden, mellom Levanger, Mosvik og Inderøy, og har veldig gode vekstforhold både for gras og korn. Forberg samdrift er intet unntak når det gjelder inspirasjon - de har ligget jevnt på drøyt 1 000 FEm i snitt per dekar de siste 8-10 åra, etter å ha tatt tak i grovfôrproduksjonen.
Grovfôrgruppe ble vendepunktet
For omtrent 10 år siden starta NLR Nord-Trøndelag opp erfaringsgrupper på grovfôr, og Forberg samdrift meldte seg på den første gruppa. Dette framhever Hans Morten som et veiskille for grovfôrdyrkninga hos Forberg samdrift. Tidligere hadde de tatt to slåtter og brukt ca. ei uke på hver slått, brukt standard timoteibasert engfrøblanding og ikke hatt spesielt fokus på fôrkvaliteten. De fikk nok fôr, og kua melka bra, så da var det vel greit nok?
Sammenlignet fôrprøver
Vinteren etter første erfaringsgruppesesong møttes gruppa for å sammenligne fôrprøver. Det ble et vendepunkt for samdrifta. De så tydelig at de hadde stort potensial for bedre fôrkvalitet. Erfaringsgruppa gjorde samdrifta både mer bevisste på egen drift. De ble trigga til å gjøre ting bedre enn før for de visste at det kom folk og så på hvordan engene så ut hos dem, og de fikk mer faktakunnskap om grovfôrproduksjon. Denne kombinasjonen gjorde at de begynte å se på hva de kunne ha gjort bedre, og de så på flere parametere enn før.
«Det vi lærd stæmt faktisk!»
Forberg samdrift var med i prosjektet Grovfôr 2020 og fikk beregna grovfôrkostnaden. De kom ut med en snittpris på grovfôr på 2,09 kr/ FEm, som var under gjennomsnittet for Trøndelag som da var 2,23 kr/FEm. I dag ligger snittprisen ifølge NLR på ca. 3,5 kr/FEm, og samdrifta har ikke fått beregna ny grovfôrpris. Hans Morten Forberg mener at de har tatt flere grep etter Grovfôr 2020 som gjør at de i dag ligger lenger under gjennomsnittlig grovfôrpris. Grovfôr 2020 gjorde at de ble enda mer bevisst vik
Gå til medietGrovfôrgruppe ble vendepunktet
For omtrent 10 år siden starta NLR Nord-Trøndelag opp erfaringsgrupper på grovfôr, og Forberg samdrift meldte seg på den første gruppa. Dette framhever Hans Morten som et veiskille for grovfôrdyrkninga hos Forberg samdrift. Tidligere hadde de tatt to slåtter og brukt ca. ei uke på hver slått, brukt standard timoteibasert engfrøblanding og ikke hatt spesielt fokus på fôrkvaliteten. De fikk nok fôr, og kua melka bra, så da var det vel greit nok?
Sammenlignet fôrprøver
Vinteren etter første erfaringsgruppesesong møttes gruppa for å sammenligne fôrprøver. Det ble et vendepunkt for samdrifta. De så tydelig at de hadde stort potensial for bedre fôrkvalitet. Erfaringsgruppa gjorde samdrifta både mer bevisste på egen drift. De ble trigga til å gjøre ting bedre enn før for de visste at det kom folk og så på hvordan engene så ut hos dem, og de fikk mer faktakunnskap om grovfôrproduksjon. Denne kombinasjonen gjorde at de begynte å se på hva de kunne ha gjort bedre, og de så på flere parametere enn før.
«Det vi lærd stæmt faktisk!»
Forberg samdrift var med i prosjektet Grovfôr 2020 og fikk beregna grovfôrkostnaden. De kom ut med en snittpris på grovfôr på 2,09 kr/ FEm, som var under gjennomsnittet for Trøndelag som da var 2,23 kr/FEm. I dag ligger snittprisen ifølge NLR på ca. 3,5 kr/FEm, og samdrifta har ikke fått beregna ny grovfôrpris. Hans Morten Forberg mener at de har tatt flere grep etter Grovfôr 2020 som gjør at de i dag ligger lenger under gjennomsnittlig grovfôrpris. Grovfôr 2020 gjorde at de ble enda mer bevisst vik