Kjøkkenskriveren
25.02.2020
Er spisegjestene dine slappe, snufsete og lett hostende for tiden? Eller kanskje du eller noen av dine ansatte er hanglete? Stimuler kroppens eget immunforsvar ved hjelp av riktig mat og drikke!
Ernæring påvirker immunforsvaret, det sier seg selv. En godt rustet kropp står bedre imot sykdom, og om du skulle bli syk, blir du rammet lettere og det varer kortere. Samtidig er det viktig å huske på at en syk kropp bruker mer næringsstoffer enn en frisk en. Derfor er det viktig å bygge opp gode lagre av de riktige næringsstoffene.
TO NÆRINGSSTOFFER I MATEN ER EKSTRA VIKTIG FOR IMMUNFORSVARER:
Antioksidanter - disse reduserer symptomene og hjelper kroppen i kampen mot inntrengerne. Frukt, bær, grønnsaker, nøtter, frø og urter er uovertrufne antioksidantkilder.
Omega-3-fettsyrer - disse reduserer infeksjonsnivået i kroppen. Du finner mye omega-3 i valnøtter, linfrø, tran, fet fisk og litt også i mørkegrønne bladgrønnsaker som spinat, grønnkål, brokkoli osv.
BLÅBÆR
HVA: Kanskje et av de mest populære bærene her til lands, enten du plukker ville blåbær i skogen eller du kjøper hageblåbær i butikken. Begge variantene gjør underverker for immunforsvaret.
Hvorfor: Blåbær er kalorifattige, men sprengfulle av spennende stoffer som har en hel rekke immunstyrkende effekter i kroppen. Det er ikke først og fremst vitamin C som er blåbærenes styrke, selv om de har et greit innhold av dette viktige næringsstoffet også. Den største gruppen av antioksidanter i blåbær kalles antocyaniner og er et blått fargestoff. Det er aller mest antocyaniner i skogsblåbær, for de er jo som kjent blå tvers igjennom. Antocyaninene i blåbær har i studier vist seg å kunne styrke immunforsvaret i luftveiene. I tillegg forhindrer det skade på
Gå til medietTO NÆRINGSSTOFFER I MATEN ER EKSTRA VIKTIG FOR IMMUNFORSVARER:
Antioksidanter - disse reduserer symptomene og hjelper kroppen i kampen mot inntrengerne. Frukt, bær, grønnsaker, nøtter, frø og urter er uovertrufne antioksidantkilder.
Omega-3-fettsyrer - disse reduserer infeksjonsnivået i kroppen. Du finner mye omega-3 i valnøtter, linfrø, tran, fet fisk og litt også i mørkegrønne bladgrønnsaker som spinat, grønnkål, brokkoli osv.
BLÅBÆR
HVA: Kanskje et av de mest populære bærene her til lands, enten du plukker ville blåbær i skogen eller du kjøper hageblåbær i butikken. Begge variantene gjør underverker for immunforsvaret.
Hvorfor: Blåbær er kalorifattige, men sprengfulle av spennende stoffer som har en hel rekke immunstyrkende effekter i kroppen. Det er ikke først og fremst vitamin C som er blåbærenes styrke, selv om de har et greit innhold av dette viktige næringsstoffet også. Den største gruppen av antioksidanter i blåbær kalles antocyaniner og er et blått fargestoff. Det er aller mest antocyaniner i skogsblåbær, for de er jo som kjent blå tvers igjennom. Antocyaninene i blåbær har i studier vist seg å kunne styrke immunforsvaret i luftveiene. I tillegg forhindrer det skade på