AddToAny

Savner NSF i kampen mot ny tredeling av foreldrepermisjon

Savner NSF i kampen mot ny tredeling av foreldrepermisjon
- Sykepleiere blir ekstra hardt rammet av den nye tredelte foreldrepermisjonen. NSF skulle engasjert seg mot den i stedet for å støtte den, sier sykepleier Caroline Åkerøy.
Caroline Åkerøy er sykepleier fra Mo i Rana og jobber ved Selfors sykehjem. For en måneds tid siden måtte hun tilbake i jobb etter å ha blitt mamma for andre gang. Sofie var akkurat blitt sju måneder, men problemet var at hun ville ammes hver andre til tredje time, også på natten.

Da Caroline ble mamma første gang for fem år siden, til Sander, var hun student og jobbet tilkallingsvakter i kommunen. Hun var derfor mer hjemme de første månedene.

- I tillegg fikk jeg ikke til å amme Sander. Han fikk flaske fra tre måneders alder, så der strakk far mye bedre til og kunne mate ham. Sander var fornøyd, og Sondre, samboeren min, sier at da kunne han utnytte tiden i pappaperm mer enn han kan denne gangen med Sofie, sier Caroline.

Mødre må tilbake fem uker tidligere

Siden forrige gang Caroline fødte har permisjonsreglene også blitt forandret. Med den nye tredelte permisjonsordningen må nybakte mødre fem uker tidligere tilbake til jobben enn de måtte i perioden fra 2014 til 2018.

- Ikke klar for fast føde med biter

- Sofie skriker mye, har vondt i magen og blir veldig fort forstoppet. Hun er ikke klar for fast føde med biter i. Hun er fremdeles på grøt og mat for seks måneder gamle babyer, til tross for at hun akkurat har blitt åtte måneder, forteller Caroline Åkerøy.

Hun er bekymret over at datteren ikke vokser så mye som hun skal. De siste to månedene har Sofie bare lagt på seg 5 gram.

- Da jeg måtte tilbake i jobb i slutten av mars, gikk jeg ned til 80 prosent for å kunne være hjemme med henne en dag i uka.

Ammefri

Caroline fikk en og en halv time ammefri fra jobben.

- Jeg har ikke nok melk til at jeg klarer å pumpe meg. Dessuten er Sofie dårlig til å ta flaske.

Når Caroline hadde dagvakt, fordelte hun ammefrien slik at hun først tok en halvtime på morgenen hjemme. Så kom Sondre kjørende tre mil tur-retur med Sofie for at Caroline kunne amme henne en time på ettermiddagen.

AMMEFRI: Sofie måtte kjøres en og en halv mil hver vei til Selfors sykehjem for å få de edle dråpene fra mammas bryst en time hver ettermiddag på Carolines dagvakter. (Foto: Privat)

- Sofie holdt meg våken om natta. Hun ville ha pupp hele tida. Det var akkurat som hun skulle ta igjen det tapte etter at jeg hadde vært på jobb. Jeg ble helt utslitt og stiv i nakken av all nattammingen. Jeg fikk ikke hvilen man trenger for å fungere på dagen.

Sykmeldt

Etter s

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Andrzej Gorecki er sykmeldt, men får ikke sykepenger. Han forstår ikke hvorfor.
Sykepleien 20.02.2024
Kanskje er det alderen, men jeg klarer bare ikke å mønstre den store begeistringen for den siste kunstig intelligens-bølgen.
Sykepleien 06.12.2023
Det finnes ikke en stor reserve av sykepleiere, viser denne studien. De aller fleste har relevante stillinger, selv om de ikke arbeider med direkte pasientkontakt.
Sykepleien 13.10.2023
DU VET KANSKJE at du har pensjonen din i KLP og at du har «offentlig tjenestepensjon», men vet du hva dette egentlig betyr for deg?
Sykepleien 13.10.2023
Sykepleie er som jazz. Hva kjennetegner jazz? Improvisasjon.
Sykepleien 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt