AddToAny

Voyager 2 sender melding hjem: Slik ser grensen til det interstellare rommet ut

Det er den andre menneskeskapte farkosten som forlater solsystemet.
Om lag 18 milliarder kilometer fra jorden ligger grensen mellom solsystemet og det såkalte interstellare rom - rommet mellom stjernene.

Her ute ligger en kant av materiale som kraftige vinder fra solen har blåst ut, og på den andre side har ikke strålene fra sola lenger noen innflytelse.

Romsonden Voyager 2 passerte grensen i november i fjor, og forskerne har nå avkodet betydningen av målingene.

Voyager 2 er bare den andre menneskeskapte farkosten noensinne som krysser grensen. Voyager 1 gjorde det i 2012, men noen av instrumentene fungerte ikke helt som de skulle.

- Det er stort at Voyager 2 nå har passert, fordi instrumentene virker fortsatt. Nå vet vi mye mer om overgangen, og det hjelper oss med å finne ut hvordan det ser ut i Melkeveien og i det store rommet mellom stjernene, sier Anja C. Andersen, som er professor i astrofysikk og planetforskning ved Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.

Målingene til Voyager 2 har nettopp blitt publisert i fem nye studier i det vitenskapelige tidsskriftet Nature Astronomy.

Solen sender materiale til sidene som en snøplog

Da Voyager 1 fløy ut i det interstellare rommet i 2012, oppdaget man det først flere måneder senere. Det skyldtes blant annet at det såkalte plasmainstrumentet, som måler nærværet av plasma, altså ionisert gass, ikke fungerte.

Men Voyager 2 har et intakt plasmainstrument, og en av de tingene den kunne måle da den nådde utkanten av solsystemet 5. november 2018, var en fortsatt stigende tetthet av varm og tett plasma.

- Når solen skinner, blåser den materiale til alle sider. Det kaller man solvinden. Selv om den gassen den skyver, er veldig tynn, blir den samlet i en kant i utkanten av solsystemet - litt som en snøplog som samler snø, sier Andersen.

Da Voyager 2 nådde ut på den andre siden av grensen til det interstellare rommet, k

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Det er kanskje ikke helt som du tror. Hver dag dør om lag 150 000 mennesker i verden. Nesten 50 000 av dem dør av hjerte og karsykdommer. Litt over 25 000 dør av kreft.
forskning.no 24.05.2020
Norsk lyrikkhistorie har et «sort hull» på flere hundre år hvor det nesten ikke har vært skrevet om kvinner, mener litteraturprofessor Marit Grøtta.
forskning.no 24.05.2020
Det er mange problemer å ta tak i. Heldigvis er det ofte mulig å løse dem, sier Gunn-Berit Neergård.
forskning.no 24.05.2020
Studier som har fulgt folk over lang tid, viser at de som er regelmessig er fysisk aktive kan halvere risikoen for å få Alzheimer. Hvorfor bruker ikke alle en så lett tilgjengelig medisin?
forskning.no 24.05.2020
For første gang i historien til det private romfartsselskapet skal de sende astronauter opp i verdensrommet.
forskning.no 23.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt