AddToAny

Voldelige menn, håpløse fedre?

Å vokse opp i en familie der far bruker vold mot mor, er skadelig for barn. Likevel har de fleste menn som søker hjelp for egen bruk av vold i familien, fast kontakt med barna sine, skriver Henning Mohaupt.
Vold i nære relasjoner er et omfattende sosialt problem. Nesten hver femte voksen i Norge har opplevd en form for vold i parforhold, og nesten en av ti kvinner har vært utsatt for så alvorlig vold fra partner at hun trengte medisinsk tilsyn (Thoresen & Hjemdal, 2014). I sin forekomststudie om vold og overgrep mot barn i Norge anslår Mossige og Stefansen (2016) at 8 prosent av ungdommer i aldersgruppen 18-19 år hadde bevitnet vold mellom foreldrene under oppveksten.

Å leve med vold mellom foreldrene skader barn på flere måter. Situasjoner hvor barn bevitner vold mellom omsorgspersoner har høyt traumepotensial. Når mor er voldsutsatt, innebærer det som regel at hun hindres i å respondere på barnets behov i en for barnet følelsesmessig overveldende situasjon. Spesielt små barn er sårbare for fravær av beskyttelse og regulering.

I forhold med alvorlig fysisk vold er menn betydeligere oftere enn kvinner den utøvende part (Thoresen & Hjemdal, 2014). Derfor er det viktig å øke vår kunnskap om hvordan menn med voldsproblemer opplever seg selv som forelder og hvordan vi kan hjelpe dem med å bli tryggere og mer sensitive omsorgspersoner.

Har ofte symptomer på psykisk lidelse

Menn som er i behandling for å ha brukt vold mot partner, er ofte fedre, og de har som regel kontakt med barna sine. Denne gruppen kjennetegnes av at de bekrefter symptomer for minst én, og ofte flere psykiske lidelser. For eksempel rapporterer en stor andel menn i denne gruppen kliniske symptomer på angst, depresjon, personlighetsproblematikk og problematisk bruk av alkohol og andre rusmidler (Askeland & Heir, 2014).

En betydelig andel viser også ofte relasjonelle traumeerfaringer, for det meste i form av en oppvekst med alkoholmisbruk hos foreldre eller vold i familien. Dette kan tenkes å påvirke deres opplevelse av far-barn-samspill og foreldresamarbeid (Mohaupt & Duckert, 2016; Mohaupt, Duckert & Askeland, 2019).

Samtidig opptrer disse individuelle psykologiske faktorene i en kulturell kontekst hvor farsrollen er i forandring. Dette innebærer at menn som bruker vold mot partner, har et ønske om å være involvert i sine barns liv i større grad enn det som var vanlig for bare en generasjon siden. Slik blir deres foreldreskap også i større grad et eksistensielt identitetsprosjekt for dem, noe som kan bidra til at de blir redd for å ikke fungere i farsrollen og tilbøyelig til å avvise andres bekymring for deres omsorgsevne.

Har vansker med å forholde seg til barnet som et subjekt

Menn som bruker vold i nær familie, blir ofte fremstilt som narsissister og psykopater. De blir også gjerne beskrevet som ute av stand til å tenke på andre enn seg selv, og som manipulerende og følelseskalde, med lite potensial for endring og innsikt. Selv om denne beskrivelsen kan stemme for en del av populasjonen av voldelige menn, er den ikke treffende for de fleste menn som søker hjelp fordi de bruker vold mot partner.

En betydelig andel av menn som bruker vold i parforhold, har derimot utrygge tilknytningsrepresentasjoner (Babcock, Jacobson, Gottman & Yerington, 2000; Dutton & Corvo, 2006). Engstelige, overopptatte og avvisende tilknytningsstrategier kan forklare aspekter ved volden, som ekstrem sjalusi og kontrollbehov, uttalt følelsesløshet overfor partner og aggresjon ved begrunnet eller ubegrunnet frykt for å bli forlatt (Fonagy, 1999; Gormley, 2005). Utrygge tilknytningsrepresentasjoner har også vist seg å stå i sammenheng med menns omsorgsatferd. Man har funnet at menn med utrygg tilknytning i voksen alder viser mer hardhendt, mindre sensitiv og i større gr

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

Mandag 23. mars blir det dypdykk i virket til den innflytelsesrike danske familieterapeuten og forfatteren Jesper Juul, som ble 71 år.
Psykologisk.no 21.02.2020
Er det egentlig bedriften som sitter med makten når den skal ansatte en ny person? Ikke nødvendigvis, mener den irske organisasjonspsykologen Suzanne Courtney.
Psykologisk.no 19.02.2020
Psykolog og friluftselsker Johanne Refseth er blant de ni nominerte til prisen Årets villmarking. Frem til mandag 24. februar er det mulig å stemme på kandidatene på Facebook.
Psykologisk.no 18.02.2020
- Epilepsi er en funksjonsforstyrrelse i et lite område av hjernen. Hvordan anfallene ytrer seg, gir et speilbilde av hjerneområdet som er rammet, sier bokaktuelle Karl Otto Nakken og Mia Tuft.
Psykologisk.no 16.02.2020
«Fag i forandring» er tema for årets Agoraseminar torsdag 19. mars. - Vi har lyst til å utforske hva vi skal tenke om psykologrollen, i en tid der det skjer mye forandring, sier Beate Nordby Schwensen i Agora-komiteen.
Psykologisk.no 14.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt