AddToAny

IS vinner terreng i Sahel-regionen

IS-inspirerte jihadister var på vikende front i Sahel, men den siste tiden har de rykket fram og gjennomført flere massakre på sivile enn noensinne tidligere.
For seks måneder siden så det ut til at Den islamske staten i Stor-Sahara (ISGS) var svekket etter å ha mistet en rekke viktige ledere, deriblant grunnleggeren Adnan Abou Walid Al-Sahraoui.

Han ble drept i Mali i august 2021 av den franskledede Barkhane-styrken, som er opprettet for å slå ned jihadistopprøret i Mali, Tsjad og Burkina Faso.

I februar 2021 kunngjorde president Emmanuel Macron at gruppen hadde «mistet grepet», mens grupper knyttet til al-Qaida så ut til å ha fått overtaket - i det minste i Mali.

Men slik er det ikke lenger, ifølge Souley Oumaroum, en ekspert i organisasjonen Forum for Responsible Citizenship.

- Da vi trodde vi hadde blitt kvitt «terroristene», omorganiserte de, sier Oumaroum, som er rådgiver for Nigers tidligere president Mahamadou Issoufou.

Mellomlederne tok over

Ifølge den franske Sahel-eksperten Matiheu Pellerin har gruppens mellomledere overtatt og fortsatt rekrutteringen.

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Demonstranter har fylt gatene i Khartoum med krav om overgang til sivilt styre i månedsvis. Mandag kan de ha lyktes. Militæret trekker seg tilbake, og det åpner et mulighetsvindu for overgangen til sivilt styre.
Bistandsaktuelt 05.07.2022
Flere afrikanske land ber rike land om å dele på den begrensede forsyningen av koppevaksiner, slik at de klarer å håndtere utbruddet av apekopper.
Bistandsaktuelt 04.07.2022
Debatten raser i USA etter den omstridte høyesterettsdommen som innskrenket kvinners rett til selvbestemt abort i mange delstater. I det historisk konservative Latin-Amerika kan abort nå bli en grunnlovsfestet rettighet i Chile.
Bistandsaktuelt 04.07.2022
Denguefeber er den virussykdommen i verden som sprer seg raskest. Rundt 390 millioner mennesker blir smittet hvert år. Titusener dør. I en av Rio de Janeiros favelaer jobber VitÃ3ria Laís de Souza Gomes for å bekjempe sykdommen.
Bistandsaktuelt 04.07.2022
Abort er endelig legalisert i Colombia. Med dette har landet tatt et viktig skritt i riktig retning, men det er langt igjen før alle har reell tilgang til aborttjenester, skriver Hanne Lotte Moen i Redd Barna.
Bistandsaktuelt 01.07.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt