AddToAny

Vil ha samekvoter ved NTNU og UiO

Vil ha samekvoter ved NTNU og UiO
Sametinget har vedtatt at flere studier bør innføre kvoter for søkere med samisk bakgrunn.
Sametinget har vedtatt å jobbe for at flere universiteter skal innføre kvoter for søkere med samisk bakgrunn. De trekker spesielt fram NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Nord universitet og Universitetet i Oslo.

I sakspapirene står det at det er stort behov for fagfolk med samisk språk-, kultur- og samfunnskompetanse på flere samfunnsområder, særlig lærere i barnehage og grunnopplæring, og helse- og sosialfagarbeidere.

«Fortsatt mangel på fagfolk i disse sektorene vil ha utstrakte negative konsekvenser for vårt samfunn i tiden som kommer», står det i forslaget til vedtak. Et eksempel er at hvis færre får grunnutdanning på samisk vil det bli færre som behersker samisk i akademia, slik at samiske fag svekkes.

Vanskelig å rekruttere til samiske utdannelser

Det finnes samiske barnehagelærer og grunnskolelærerutdanninger, og UiT og Samisk høyskole samarbeider om å utvikle en samisk sykepleierutdanning.

Høsten 2019 var det bare 20 studenter som begynte på de samiske lærerutdanningene, og Sametinget viser til at rekrutteringsvanskene skyldes at det er få elever som både har samisk som førstespråk og tar studiespesialisering på videregående.

Ønsker kvoter

Men Sametinget er også opptatt av at det rekrutteres studenter med samisk språk- og kulturkompetanse generelt til profesjonsutdanningene. I dag har tre læresteder slike opptakskvoter:

Høgskolen i Innlandet: 2 plasser ved bachelor i TV-teknikk

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet: 1 plass på veterinærstudiet

UiT - Norges arktiske universitet: 1 plass på akvakultur, fiskerifag og fiskehelse. 2 plasser på farmasi. 2 plasser på medisin. 2 plasser på odontologi. 3 plasser på rettsvitenskap. 10 prosent av studieplassene innen kvoten for nordnorske søkere er reservert for samiske søkere på helsefaglige profesjonsstudier (her: sykepleier, fysioterapi, ergoterapi, tannpleier, ernæring, bioingeniør, radiografi.) 5 prosent av studieplassene er reservert for samiske søkere på integrert master i teknologiske fag.

Det er opp til hver enkelt institusjon om de vil ha slike kvoter og Sametinget har nå vedtatt å jobbe for at flere innfører det.

Ønsker samisk innhold for politi og journalister

I dag har lærerutdanningene et krav om samisk innhold, og Sametinget ønsker å utvide dette til flere utdanninger. De trekker fram journalistikk, juss og politi.

I dag er det kun Samisk høyskole som har samisk innhold i journalistutdanningen og jusstudenter ved UiT har et obligatorisk samisk emne. Politiutdanningen har ikke noe samisk innhold.

«For Sametinget er det viktig at også journalist- og juristutdanningene ved andre utdanningsinstitusjoner har et samisk innhold. Det samme vil det være for politiutdanningen» står det i sakspapirene.

Image-text:

Sametinget vil arbeide for at flere læresteder innfører kvoter for søkere med samisk bakgrunn i sine studier. Eksempler på slike læresteder kan være NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Nord universitet og Universitetet i Oslo. Foto: Åse M. P. Pulk/Sámediggi

Extra-info:

Fakta Sametinget er et selvstendig folkevalgt organ og er det representative talerøret for samene. Arbeidsområdet for Sametinget er alle saker som særlig angår den samiske folkegruppen. Sametinget er den fremste premissgiveren i utforming av statens samepolitikk og et rådgivende organ i samepolitiske spørsmål.

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

«Kontoen min har aldri sett mindre oppløftende ut.» Lorenz Khazaleh forteller om hvordan det er å undervise i Tyskland.
Forskerforum 21.01.2020
Man kan overleve i akademia uten å ha bistilling, ta på seg mye ekstern sensur og reise på fire konferanser i året, skriver Silje Bringsrud Fekjær i debatten om arbeidstid.
Forskerforum 20.01.2020
Vi må sikre forskning som fellesgode, skriver John-Arne Røttingen.
Forskerforum 20.01.2020
- Jeg er veldig optimistisk, det er ikke noe som tilsier at vi ikke skal kunne gjøre det som er nødvendig for at akkrediteringen skal bli opprettholdt, sier rektor Erik Waaler.
Forskerforum 17.01.2020
Rektor Curt Rice på Oslomet ønsker å flytte hele Kjeller-miljøet til Oslo, men vil først høre hva ansatte og studenter mener.
Forskerforum 17.01.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt