AddToAny

Vil ha kvitteringsordning: - Folk opplever at de blir overkontrollert av politiet

Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) har jobbet i 28 år, for at politiet skal gi ut kvittering til alle de kontrollerer.
Når Arbeiderpartiet i Oslo ønsker å innføre en prøveordning, håper OMOD dette vil føre til en ordning for alle deler av politiet.

Tidligere denne uken uttalte Raymond Johansen, byrådsleder i Oslo, at Arbeiderpartiet i Oslo vil innføre en prøveordning med en kvitteringsordning i hovedstaden, skriver Aftenposten. Raymond Johansen har satt i gang arbeidet med å få tillatelse til dette fra nasjonale myndigheter.

Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) har jobbet for en kvitteringsordning i politiet i 28 år. Akhenaton de Leon, daglig leder i OMOD, mener en kvitteringsordning vil øke tilliten til politiet, blant annet blant minoritetsungdommer.

- Folk opplever at de blir overkontrollert av politiet, og at politiet ikke anerkjenner dette som et problem. Med en kvitteringsordning, hvor man får en kvittering fra politiet der det står blant annet tid, sted, type kontroll, tjenestenummeret til politiet, hjemmel for kontroll og navn på den kontrollerte, vil gjøre at både politiet og publikum får et kunnskapsgrunnlag for en diskusjon om etnisk profilering. Når lovlydige mennesker kontrolleres gang på gang oppleves det som krenkende og diskriminerende. Det kan føre til et samfunn hvor folk mister tilliten til politiet, og ingen vil at det skal skje, sier de Leon.

- Politiet har lov til å stanse deg og be om å få se ID, eller kroppsvisitere deg, men tilbakemeldingene fra mange er at politiet er uhøflige og uprofesjonelle, og at man ikke forstår hvorfor man blir kontrollert. Det gjør at særlig ungdom mister tillit til politiet, sier han.

Brev til justisministeren

14. mai i år sendte OMOD et brev ti

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Riksadvokatens nye føringer om praktisering av ransakingsreglene har skapt stor usikkerhet og ført til at politioppgaver ikke utføres, av frykt for å gjøre feil.
Politiforum 15.10.2021
Emilie Enger Mehl (28) er tidenes yngste justisminister. Etter hendelsene i Kongsberg, er hun tydelig på at overtagelsen skjer med et ekstra stort alvor.
Politiforum 14.10.2021
Faste stillinger i politietaten fremstår for meg som noe man må vente flere år på, og være den heldige utvalgte for å få.
Politiforum 14.10.2021
Politiet konfronterte gjerningsmannen etter seks minutter, men han ble pågrepet først 29 minuter senere.
Politiforum 14.10.2021
- Hun går på en stor jobb i ung alder, men vi er trygge på at vi her har fått en visjonær og handlekraftig politiker, som tar fatt på dette feltet, sier Jonas Gahr Støre.
Politiforum 14.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt