AddToAny

Vil at fagfellevurdering skal telle mer på CV-en

Vil at fagfellevurdering skal telle mer på CV-en
Direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen vil at fagfellevurdering skal bli mer synlig.
Noe av det førsteamanuensis Sofie Høgestøl er mest stolt av å ha gjort som forsker, er at hun var medredaktør for en bok om fremmedkrigere.

- Men av andre fikk jeg ofte høre: «Ikke bruk tid på det, du får ikke poeng for det». «Det er bare masse ekstra jobb, bruk heller tid på å skrive dine egne ting», forteller Høgestøl, som er leder for Akademiet for yngre forskere.

For når forskere skriver artikler og monografier, utløser det publiseringspoeng. Publikasjoner veier som kjent tungt på CV-en. Nå kommer også nye formelle krav til undervisningskompetanse for å bli ansatt.

Sofie Høgestøl er leder for Akademiet for yngre forskere og førsteamanuensis ved Nordisk institutt for sjørett ved Universitetet i Oslo. Foto: Lina Christensen

Men arbeidet med å vurdere andres forskning- fagfellevurdering - har ikke den samme tyngden. Som når Sofie Høgestøl fagfellevurderer og er redaktør for en bok om fremmedkrigere.

Vurderes når du søker jobb og forskningsmidler

Nå vil administrerende direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen løfte fram fagfellevurderingen.

- Det er jo slik at det forskere først og fremst legger på sine CV-er, er forskningspublikasjoner. Jeg tar til orde for at hele bredden av det forskere bidrar med til vitenskapssamfunnet må verdsettes og anerkjennes, sier han til Forskerforum.

Han ønsker ikke at fagfellevurdering skal belønnes økonomisk.

Men han vil at fagfellevurdering skal bli et obligatorisk element når man for eksempel vurderer forskeres CV-er og prosjektsøknader.

Og at det bør telles og holdes oversikt over hvor mye forskere driver med fagfellevurdering.

- Jeg mener det bør inn i meritteringsssystemet, at det blir en del av det man legger vekt på når man vurderer bidraget til en forsker. Dette rett og slett fordi det vi hører at det blir stadig vanskeligere å få tak i fagfeller, sier han.

- Jeg tror det vil føre til at flere sier ja når de blir spurt, og at man blir opptatt av å gjøre den jobben skikkelig og godt, fortsetter Røttingen.

Røttingen mener fagfellevurdering kanskje er det mest usynlige bidraget til forskning.

- Derfor er det viktig å få synliggjort dette som en viktig integrert del av jobben, og som en del av det å være en del av det forskningsmessige fellesskapet.

Høgestøl: - Kan bli et stressmoment

Sofie Høgestøl ønsker initiativet velkommen.

- Jeg tenker det er fint å synliggjøre dette. Fagfellevurdering er helt essensielt for at systemet skal fungere. Men det tar mye tid, og det blir i liten grad premiert. Å være fagfelle betyr også ofte å være en del av det akademiske miljøet, sier hun.

Men hun minner om at mange unge forskere allerede står i en bred spagat.

- Det er så mange motstridende forventninger. Hvis det skal komme enda flere kulepunkter på sjekklisten over ting man skal oppfylle, kan det bli et stressmoment i seg selv, sier hun.

- Det tar tid å lese teksten og sette seg inn argumentasjonsrekken og det empiriske materialet. Dette er jo noe man vil gjøre ordentlig, på en respektfull måte, og det kan være vanskelig å finne tid i en ellers hektisk hverdag.

Dag Rune Olsen: - Fagfellevurdering er en fjær i hatten

Dag Rune Olsen, som er rektor ved Universitetet i Bergen og leder for Universitets- og høgskolerådet, er professor i medisinsk fysikk. Han sier at i hans fagområde har fagfellevurdering alltid hatt en del å si.

- Jeg har begrenset erfaring fra andre fagområder, men innenfor mitt eget fagområde har fagfellevurdering alltid betydd en god del når en skal vurdere ens vitenskapelige «standing»

- Når noen søker opprykk, ser en på publiseringslisten, men det tillegges også vekt om en har bidratt med fagfellevurdering, sier han.

Olsen fortsetter:

- Og så kan en spørre om det bør tillegges mer vekt. Om du har drevet med fagfellevurdering i stor skala, sier det noe om hvordan det internasjonale fagmiljøet vurderer din kapasitet. De fleste vil mene at det vil være en fjær i hatten å ha drevet fagfellevurdering på sentrale vitenskapelige arbeider.

For å sjekke at det ikke jukses

John-Arne Røttingen sier at det er initiativer på gang for å sikre integritet for fagfellevurderinger. For det er enkelt å sjekke om en publikasjon en forsker setter på CV-en faktisk eksister, eller om artikkelen er fagfellevurdert. Men det er det ikke like enkelt å undersøke om en forsker som sier hun har bidratt med fagfellevurdering, faktisk har gjort det.

- Poenget er å sikre samme type integritet på fagfellevurderingen. Det er etablert noen slike initiativer allerede. Da må både tidsskriftet gjøre jobben med å verifisere, og forskeren må krysse av på at han eller hun har gjort det, sier Røttingen.

Han mener fagfellevurdering fortsatt bør være et individuelt ansvar for den enkelte forsker.

- Men ved å gjøre det åpent og målbart, vil institusjonen også kunne bruke det til å heie på eget fagmiljø. Vi vet jo at institusjonene allerede følger veldig nøye med på hva fagmiljøene publiserer, sier han.

Vanligvis når en artikkel blir fagfellevurdert, får verken forfatteren eller leserne vite hvem fagfellene er.

Som ledd i å gjøre fagfellevurderingen mer åpen og synlig, foreslår Røttingen at fagfellene ikke skal være anonyme.

- Hovedargumentet er å bidra til at den enkelte fagfellevurderer i større grad står til ansvar for sine vurderinger, og dermed også legger mer arbeid i dem, sier han.

Røttingen vil også gjøre fagfellevurderingen åpent tilgjengelig, slik at man får vite hvilke endringer som skjer med en artikkel etter fagfellevurderingen.

Image-text:

- Jeg mener fagfellevurdering bør inn i meritteringsssystemet, at det blir en del av det man legger vekt på når man vurderer bidraget til en forsker, sier John-Arne Røttingen. Arkivfoto: Aksel Kjær Vidnes

Extra-info:

Fakta Fagfellevurdering

Fagfellevurdering er kvalitetssikring av forskningsbidrag (fagartikler, bøker) ved at eksperter (typisk to-fire) innenfor faget kritisk vurderer bidraget før publikasjon.

Slike vurderinger gis gjerne anonymt, og gjennomføres ut fra bestemte kvalitetskriterier, for eksempel: *Tilfører dette bidraget noe nytt til forskningsfeltet? *Har konklusjonene dekning i dataene som rapporteres? *Har forfatteren(e) på en god måte forankret sin problemstilling i publisert litteratur på området? Kilde: Store norske leksikon

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

- Vi får en kompetent statsråd som kjenner sektoren veldig godt, og som er klar til å sette i gang fra dag én. Og så er det gøy med en forsker som forskningsminister.
Forskerforum 26.02.2024
Instituttbestyreren var en trivelig kar i de gode gamle dager. En som støttet medarbeiderne når det trengtes, og fordelte det som var av midler, rettferdig og klokt. Som en trygg far i huset.
Forskerforum 26.02.2024
• er landets største og ledende fag- og interesseorganisasjon for ansatte i forskning, høyere utdanning og kunnskapsformidling.
Forskerforum 26.02.2024
Kor langt inn på norsk side strekk grensehandelen med Sverige seg? Butikkdata frå NorgesGruppen gjev nokre svar.
Forskerforum 26.02.2024
Forskerforbundet har over 280 store og små lokallag, og et av de mindre finner vi i administrasjonen på Stortinget. Der har Forskerforbundet manglet en egen tariffavtale. Men nå er avtalen i boks.
Forskerforum 26.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt