AddToAny

Vi vet for lite om hvordan de små laksene har det før de havner i sjøen

KRONIKK: Veien fra nyklekket yngel til matfisk i sjøen er ingen dans på roser, men en svært intensiv produksjonsperiode der målet for mange produsenter er raskest mulig å få en størst mulig sjøklar fisk.
Dette øker risikoen for dårlig fiskevelferd.

Laks er Norges absolutt største gruppe husdyr. Derfor er mye oppmerksomhet rettet mot matfiskproduksjonen i sjø. Men laksen lever også deler av livet sitt i ferskvann, noe vi hører mindre om. Veien fra nyklekket yngel til matfisk i sjøen er ingen dans på roser, men en svært intensiv produksjonsperiode der målet for mange produsenter er raskest mulig å få en størst mulig sjøklar fisk. Dette øker risikoen for dårlig fiskevelferd.

Fisken kalles yngel eller settefisk fra de klekkes i kar på land og helt frem til de er klare til å settes ut i oppdrettsanlegg i sjøen som smolt. Selv om denne fisken er liten har den en egenverdi uansett verdien for oss mennesker. Vi vet at settefiskfasen er en sårbar periode og at det er mange fisk som dør. Derfor ønsket vi å undersøke hvordan det står til med velferden for settefisken. Er det forskjeller i hvor mange fisk som dør på det enkelte anlegg og hva kan årsakene være?

Dyrevelferd i settefiskanlegg

I et forskningsprosjekt ønsket vi å finne ut om det er store forskjeller i velferden mellom settefiskanleggene. Ville det være mulig å finne forhold ved driften som virket positivt på fiskevelferden? Selvfølgelig ønsket vi også å avdekke om det var forhold som økte risikoen for dårlig velferd.

Forskningen bak kronikken:

Prosjektet er gjennomført av Veterinærinstituttet etter oppdrag fra Dyrevernalliansen.

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Siden tidenes morgen har menneskene fortalt historier som har gjort det mulig for oss å forstå den verden vi lever i. Og i disse historiene har verden allerede vært gammel.
forskning.no 18.02.2020
Eller spiller det ingen rolle om du går eller løper? Regnet spruter ned og du har glemt regntøyet. Hva gjør du da? Går du eller løper du gjennom regnet? Blir du mer eller mindre våt jo fortere du løper?
forskning.no 18.02.2020
Det nye koronaviruset covid-19 er farligst for eldre og syke, bekrefter den største studien av sykdommen så langt. Ingen barn under ni år skal ha mistet livet.
forskning.no 18.02.2020
Fritid, kultur, penger og bolig - vi organiserer oss på stadig flere områder. Bare kristenlivet er i tilbakegang.
forskning.no 18.02.2020
Nå tar Nord universitet og næringer i Nordland og Trøndelag et krafttak for å få til vekst innenfor blå-grønn sektor gjennom innovasjonsdrevet forskning.
forskning.no 18.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt