AddToAny

- Vi stamper i det samme digitale uføret år etter år

- Hvorfor tar ikke vi som bransje ansvar og gjør det som skal til, spør Anfo-sjefen Jan Morten Drange i dette innlegget.
Etter seks år med bransjens kanskje viktigste og mest omfattende studie «Den store annonsørrapporten» er det noen ting som slår oss. Igjen og igjen. Når utfordrende ting tilsynelatende ikke blir bedre, hvor lenge skal man egentlig vente? Er det ikke naturlig å forvente en viss bedring når vi år etter år i en slik undersøkelse viser hvor skoen trykker? Er det arroganse, motvilje eller manglende evner som gjør at vi blir stående å stampe i det samme uføret år etter år. Hvorfor tar ikke vi som bransje, enten vi er på kundesiden, i media eller på byråsiden ansvar og gjør det som skal til?

Er tiden nå for å dra på med sitater fra tidligere amerikanske presidenter, presidentkandidater og jødiske lærde? «If not you, who? If not now, when?» Det kan være så enkelt som om at tiden er nå, og at alle involverte må bidra i prosessen for å gjøre digitalt «great again».

Man kan like eller ikke like at en aktør som Annonsørforeningen (ANFO), på vegne av våre medlemmer, stadig påpeker at manglende transparens i verdikjeden er et problem. På samme måte som at vi er bekymret for brand safety, fake news, ad blocking, de globale gigantens dominans tross regelmessige overtramp og at verdikjeden lekker for å nevne noe. Økosystemet er langt fra friskmeldt. Det er fortsatt mistillit til verdikjedens aktører og inntektsstrømmer, og majoriteten opplever manglende åpenhet i den programmatiske verdikjeden som problematisk.

Stillstand er et ord som vi mener beskriver dagens situasjon. I en verden hvor alt tilsynelatende går i rakettfart, hvor den teknologiske utviklingen går lynraskt og åpner for uante muligheter, der står faktisk ting bemerkelsesverdig stille når det gjelder å løse våre helt udiskuterbare utfordringer.

Om det er en trøst, en mager trøst riktignok, så sliter hele verden med det samme. I 2018 lanserte WFA (World Federation of Advertisers), hvor ANFO er en viktig bidragsyter, et globalt Media Charter. Her ble 8 konkrete tiltak for et bedre og mer balansert samarbeid mellom annonsører og bransjeaktører lansert. Rett og slett et opprop for en omfattende reform av det digitale økosystemet. Formålet var rett og slett å skape et tryggere, transparent og mer forbrukervennlig system. I år er charteret fulgt opp i mange fora. Her kan nevnes spesielt GARM, eller «Global Alliance for Responsible Media». Her handler det blant annet om tillit, sikkerhet og kvalitet. Skal vår bransje være bærekraftig i en større betydning er det helt avgjørende å få orden på dette. De aller fleste stakeholders i den digitale økonomien deler den grunnleggende bekymringen og erkjennelsen om at det haster å rydde opp.

Som markedsførere er effekt og avkastning på våre investeringer helt avgjørende. Nettopp derfor er det skuffende å se lite positiv endring her. Under hoved overskriften; «Effektmåling og dokumentasjon» ser det ganske trist ut. Det er stadig alt for mange som opplever det som vanskelig å måle effekten av digital markedsføring. Vi har ved tidligere anledninger beskrevet dette som et stort paradoks. Den beskrivelsen må vi dessverre gjenta også i år. Vi klarer i alt for liten grad å isolere effektene av ulike markedstiltak!

Vi har mange utfordringer, men det er imidlertid også mye positivt å ta til seg. Flere kanaler, virkemidler og teknologier opplever økt etterspørsel og fremstår nå mer attraktive enn tidligere. Norske annonsører heier i år enda mer på norske medier enn tidligere. Tilliten til norske medier som innpakning for våre kommersielle budskap er høyere enn noensinne.

Kan det her ligge et mulig fremtidig skjær i sjøen? Falske nyheter dukker opp både her og der og spres siden med rekordfart. Hva skjer når vi ikke lenger tør eller vil stole på disse mediene? Når den helt nødvendige tilliten er erodert bort. Hva da med selve redningsplanken i mange kommersielle media, content marketing og kanskje spesielt native advertising? Om man ikke stoler på innholdet vil man fortsatt velge innpakningen? Dette er en utfordring vi er ganske sikker på at norske media, akkurat som oss, er veldig opptatt av.

At vår bransje er et fantastisk sted å jobbe vet vi. Utfordringer har man i de fleste bransjer, mange steder mye større og langt mer alvorlige enn de vi prøver å løse.

Noen funn blir vi derfor ekstra glade for å se. I år sier 90 prosent at man er stolt av å jobbe med markedsføring og reklame. Dette gjør oss oppløftet, glade og stolte.

Vi lar derfor det bli siste ord i denne kommentaren.

Image-text:

Utålmodig:

Anfo-sjefen Jan Morten Drange er utålmodig og skriver i dette innlegget at lite har skjedd på det digitale området selv etter seks år med advarsler i Den store annonsørrapporten. Her Drange på arrangementet Den store annonsørdagen der årets undersøkelse presenteres senere denne måneden.

Gå til mediet

Flere saker fra Kampanje

- Hensikten med vår var å oppfordre bransjen til å se fremover og bruke verdien av kontekstuelle data, det vi får tilbake er tåkeprat om personvern, skriver Rickard Lawson og Håkon Tillier i Strossle.
Kampanje 30.09.2020
Vil åpne opp for 600 personer på utendørsarrangementer fra 12. oktober.
Kampanje 30.09.2020
Mener Fox News-journalist Chris Wallace hadde en umulig oppgave med å lede presidentdebatten mellom Donald Trump og Joe Biden.
Kampanje 30.09.2020
- Dette blir en Batman-saga for tidsalderen, sier Dawn Ostroff, direktør for innholdsmarkedsføring i Spotify.
Kampanje 30.09.2020
Linda Vik er årets tiende nyansettelse i Try Apt.
Kampanje 30.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt