AddToAny

- Vi mister en viktig dimensjon med munnbindet

- Vi mister en viktig dimensjon med munnbindet
- Pasientene trenger god og omsorgsfull sykepleie. Og de bør bli møtt med et stødig og varmt blikk uavhengig av de fysiske barrierene vi nå omgir oss med, skriver Sandnes og Bjerkan.
Når vi møter pasientene våre i disse pandemitider er det oftere enn normalt iført en gul smittefrakk, bak et visir og iført munnbind og med hansker på. Slik påkledning er naturlig og betryggende på operasjonssalen, men i andre sammenhenger vil det kunne skape avstand og en følelse av ensomhet, ubehag eller frykt hos pasienten.

Oftere enn før skjer kommunikasjonen med pasienter og pårørende via nettet, gjennom et vindu i en dør eller bak en dataskjerm. Hva gjør det med sykepleierens relasjon med pasienten? Hva skjer med kommunikasjonen? Og hvordan kan vi fortsatt utøve sykepleie slik at pasienten opplever trygghet og omsorg?

Opplevelse av frihetsberøvelse

Det er pandemi med dråpesmitte, og for noen er det et dødelig virus. For å beskytte oss selv og pasientene - det være seg på sykehus eller i kommunehelsetjenesten - trekker vi oss fysisk tilbake om det er mulig.

Når vi mistenker, eller har påvist smitte, isolerer vi pasientene.

Når vi mistenker, eller har påvist smitte, isolerer vi pasientene i et spartansk innredet isolat på sykehuset, i eget rom på sykehjemmet, eller i pasientens eget hjem. Å være isolert uten å kunne bevege seg fritt strider mot vår vestlige levemåte og etiske prinsipper. I tillegg opplever de som er smittet med covid-19 å streve med pusten. Sammen med en opplevelse av frihetsberøvelse, kan det være en skremmende opplevelse.

Pasientene føler seg usikre og utrygge

Sykepleierne går minst mulig inn til pasienten og berører bare når det er høyst nødvendig - det vil si når prosedyrer og stell skal utføres. For å beskytte pasienten, har mange eldre vært avskåret fra omgang med sine nærmeste i over en måned. Ingen besøkende har fått komme inn på sykehus, omsorgssentre el

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

For personer med langtkommen demens kan smertelindring ha stor innvirkning på livskvaliteten, konkluderer Hanne Marie Rostad.
Sykepleien 01.06.2020
Tungpustethet, hodepine og all usikkerheten - det opplevde intensivsykepleier Minna Marie Hagring som tyngre enn merkene hun fikk i ansiktet.
Sykepleien 01.06.2020
Sjølv om sjukeheimen er bygd for å leggje til rette for smittevern, kan bemanningspolitikken ha stikk motsett effekt.
Sykepleien 31.05.2020
Fembarnsfaren Sigurd Groven (42) var på sitt aller lykkeligste da det smalt. Klikk eller trykk for å lese. Hvordan leve videre når mye av det som gir deg glede, brått blir borte?
Sykepleien 31.05.2020
Sjelden, om noensinne, har sykepleiere fått så mye og så positiv oppmerksomhet som denne våren. Man kan ikke betale regninger med applaus, men omdømmeeksperter mener likevel at blesten kan ha reell verdi.
Sykepleien 30.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt