AddToAny

- Vi mister en viktig dimensjon med munnbindet

- Vi mister en viktig dimensjon med munnbindet
- Pasientene trenger god og omsorgsfull sykepleie. Og de bør bli møtt med et stødig og varmt blikk uavhengig av de fysiske barrierene vi nå omgir oss med, skriver Sandnes og Bjerkan.
Når vi møter pasientene våre i disse pandemitider er det oftere enn normalt iført en gul smittefrakk, bak et visir og iført munnbind og med hansker på. Slik påkledning er naturlig og betryggende på operasjonssalen, men i andre sammenhenger vil det kunne skape avstand og en følelse av ensomhet, ubehag eller frykt hos pasienten.

Oftere enn før skjer kommunikasjonen med pasienter og pårørende via nettet, gjennom et vindu i en dør eller bak en dataskjerm. Hva gjør det med sykepleierens relasjon med pasienten? Hva skjer med kommunikasjonen? Og hvordan kan vi fortsatt utøve sykepleie slik at pasienten opplever trygghet og omsorg?

Opplevelse av frihetsberøvelse

Det er pandemi med dråpesmitte, og for noen er det et dødelig virus. For å beskytte oss selv og pasientene - det være seg på sykehus eller i kommunehelsetjenesten - trekker vi oss fysisk tilbake om det er mulig.

Når vi mistenker, eller har påvist smitte, isolerer vi pasientene.

Når vi mistenker, eller har påvist smitte, isolerer vi pasientene i et spartansk innredet isolat på sykehuset, i eget rom på sykehjemmet, eller i pasientens eget hjem. Å være isolert uten å kunne bevege seg fritt strider mot vår vestlige levemåte og etiske prinsipper. I tillegg opplever de som er smittet med covid-19 å streve med pusten. Sammen med en opplevelse av frihetsberøvelse, kan det være en skremmende opplevelse.

Pasientene føler seg usikre og utrygge

Sykepleierne går minst mulig inn til pasienten og berører bare når det er høyst nødvendig - det vil si når prosedyrer og stell skal utføres. For å beskytte pasienten, har mange eldre vært avskåret fra omgang med sine nærmeste i over en måned. Ingen besøkende har fått komme inn på sykehus, omsorgssentre el

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

I fjor høst reagerte mange sykepleierstudenter på det de syntes var en ekstra vanskelig deleksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi. Nå tikker resultatene inn med rekordhøye stryktall.
Sykepleien 20.01.2021
Helsedirektoratet anbefaler at koronasyke ammende ikke bør stoppe å amme eller gi morsmelk, selv om de er smittet eller er syke av korona. Oslo universitetssykehus (OUS) har strengere råd.
Sykepleien 20.01.2021
Kongsvinger kommune gjorde feil da de innførte den lokale forskriften som ble brukt for å beordre Sara Trøftbråten tilbake på jobb mens hun var i karantene.
Sykepleien 20.01.2021
- Det ingen tvil om at arbeidet rundt en samisk sykepleierutdanning har vært etterlengtet og høyst nødvendig for de samiske pasientene våre, skriver studentlederen.
Sykepleien 19.01.2021
Er du sykepleierstudent ved Høgskolen på Vestlandet, Høgskolen i Innlandet eller NTNU? Ja, da slipper du å ta en medikamentregningseksamen som krever null feil.
Sykepleien 19.01.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt