AddToAny

- Vi må jo se hva som skjer med brexit, alt flyter, ikke sant

Brussel (Khrono): - Det kommer til å bli en stor og viktig pengesekk.
Ordene tilhører Nina Sandberg. Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. Pengesekken hun snakker om er Horisont Europa, EUs neste rammeprogram for forskning og utdanning, som i 2021 skal ta over for dagens program, Horisont 2020.

Dragkampen er for lengst i gang om hvor stor pengesekken skal bli og hva som skal prioriteres når det skal deles ut milliarder til ulike forskningsprosjekter. Norge har vært med i tidligere rammeprogram, og denne uka har topper fra politikk, forskning, forvaltning og næringsliv vært i Brussel for å diskutere norske posisjoner når prioriteringene for rammeprogrammet skal strekes opp.

Sandberg er ett av tre medlemmer av Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget som har fulgt debattene på konferansen «EU Strategy Event», i regi av NTNU og Sintef. Konferansen skal munne ut i et felles dokument med posisjoner inn mot utformingen av rammeprogrammet, som skal sendes til EU-kommisjonen.

De to andre representantene fra komiteen er Marianne Synnes Emblemsvåg fra Høyre og Marit Knutsdatter Strand fra Senterpartiet. Etter å ha fulgt debattene gjennom to dager sitter de nå rundt et bord i lobbyen på hotellet Hilton i sentrum av den belgiske hovedstaden.

De representerer forskjellige posisjoner og partier. Den ene kommer fra et regjeringsparti, de to andre er i opposisjon. De er uenige om mye, deriblant både EU og EØS.

Så hva mener de om Horisont Europa, og Norges posisjon inn i det? Hvorfor skal vi være med? Og hva skal prioriteres?

Mikrofonen ligger på bordet. Ordet er fritt.

- Kommersialiseringen er den store bøygen

Den viktigste jobben vår hjemme i Norge er å skape gehør for at vi må være med i Horisont Europa. Marianne Synnes Emblemsvåg Stortingsrepresentant for Høyre

- Den viktigste jobben vår hjemme i Norge er å skape gehør for at vi må være med i Horisont Europa og jeg håper vi kan være med på nivå med det vi har vært i horisont 2020. Fordi det blir jo antagelig mye høyere deltakeravgift i Horisont Europa. Utdanning og forskning er et satsingsområde for EU, og budsjettet er foreslått økt. I likhet med andre budsjettspørsmål blir det krevende å skulle forsvare at vi må satse på forskning og utdanning her hjemme, sier Emblemsvåg (H).

Hun legger til at beskjeden fra næringslivet er tydelig.

- De er opptatt av at vi må være en del av et europeisk marked og bryne oss på de beste.

Les mer

Flere saker fra Khrono

Alle universiteter og høgskoler har fått beskjed om å lage ordninger som premierer gode undervisere innen utgangen av 2019. Ved OsloMet er de fem første utnevnt.
Khrono 17.11.2019
Styret ved Universitetet i Sørøst-Norge skal ansette rektor for de neste fire årene på styremøtet torsdag. Dagens rektor Petter Aasen ligger godt an til å få fornyelse.
Khrono 17.11.2019
Universitetene rasert av demonstranter. I går holdt Utenriksdepartementet møte for norske studenter i regionen.
Khrono 16.11.2019
Jeg stilte tidligere spørsmål om hvorvidt NSO er verdt det. Det korte svaret er ja, skriver Daniel Hansen Masvik i NSO.
Khrono 16.11.2019
Rammevilkårene som tilbys på forskerlinjen i psykologi er kritikkverdige mener Studentpolitisk utvalg i Norsk psykologforening.
Khrono 16.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt