AddToAny

Vi kan ikke lenger gjøre alt som vi pleier. Nå må vi tenke nytt i bistandspolitikken

Vi kan ikke lenger gjøre alt som vi pleier. Nå må vi tenke nytt i bistandspolitikken
UTSYN: Det som før var sinnsyke forskjeller, har blitt groteske gap - ikke bare i velstand, men også når det gjelder helse, trygghet og overlevelse, skriver Liv Tørres.
Vi har hørt mange av historiene. Om folk som mistet alt, om de som havnet hjemløse på gata. Alle de som før forsørget familien, men som nå står i mat-kø.

Vi har sett bildene. Av frontlinje-arbeiderne som risikerer livet for luselønn. Eller de som bor i favelaer utenfor storbyene i Latin Amerika og Afrika, og nå ikke har penger til å gravlegge sine døde. Folk som tidligere sydde klær for en lønn de ikke kunne leve av, men viss sjefer tjente enorme summer.

Og så er det de andre, alle de som under pandemier kan flytte ut av byene til sine fine feriesteder og shoppe på nett.

Det som før var sinnsyke forskjeller i levestandard har nå blitt groteske gap - også når det gjelder helse, trygghet og overlevelse.

Vi har så vidt startet det nye året, men vi har langt større utfordringer og oppgaver foran oss enn vi vanligvis har. Da holder det ikke å gjøre alt som man pleier.

Ulikhet må på toppen av dagsordenen

Mens fattigdomsreduksjon lenge har vært overordnet mål for bistandspolitikken må vi nå se hvordan vi kan adressere fattigdom samtidig som vi adresserer polarisering og økt sosial uro, med andre ord sette ulikhet på toppen av dagsordenen også for bistandspolitikken.

Neste uke starter det årlige møtet i Verdens Økonomiske Forum i Davos. Der samles verdens ledere blant annet for å snakke om de økonomiske utsikt

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

MENINGER: Jeg savner at norsk presse gir oss et globalt blikk på følgene av pandemien, skriver artikkelforfatter Jon Frydenborg. Han viser blant annet til de store konsekvensene pandemien har hatt for skolebarn i fattige land.
Bistandsaktuelt 03.03.2021
MENINGER: Internasjonale menneskerettighetsorganisasjoners årlige rapporter gir detaljrike øyeblikksbilder, men tilbyr sjelden mer langsiktige analyser.
Bistandsaktuelt 03.03.2021
- Jeg tror det kan skje noe spennende i møtet mellom redaksjonens solide fagkompetanse og det bredere utenriksblikket jeg tar med meg fra NRK, sier Elisabeth Onsum, ny redaktør i Bistandsaktuelt.
Bistandsaktuelt 03.03.2021
Kina har lovet en halv milliard doser av landets egne koronavaksiner til land som sliter med å skaffe seg vaksiner. Spørsmålet er om de vil ha noe tilbake.
Bistandsaktuelt 03.03.2021
FILMFESTIVAL: Vi er vitner til utrolige mengder død og lidelse gjennom nyheter og dokumentarfilm. Men hva skal du gjøre med alt du ser og hva hjelper det å vite?
Bistandsaktuelt 02.03.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt