AddToAny

- Vi gjør egentlig mye av det samme som Carl von Linné

- En taksonom er en som prøver å få orden i systemet. Det sier Tiril Myhre Pedersen, som beskriver og setter navn på arter.
Ti kjappe er Forskerforums månedlige spalte med medlemmer i Forskerforbundet. Dette intervjuet ble først publisert i Forskerforums marsnummer.

- Du kan si at det er et slags leksikon, sier Tiril Myhre Pedersen om sin arbeidsplass Artsdatabanken, et nettsted som presenterer informasjon om naturen i Norge og organismene som lever her.

- Du jobber som taksonom. Hva er egentlig det?

- Det er en som prøver å få orden i systemet. Det er fortsatt mye av naturen vi ikke kjenner, og en taksonom har som oppgave å beskrive og sette navn på artene rundt seg. Vi gjør egentlig mye av det samme som Carl von Linné: navnsetter og plasserer artene i livets tre, ettersom alt liv har felles opphav og kan framstilles i et stamtre.

- Hvordan går du fram når du skal velge navn?

- For vitenskapelige navn er det veldig strenge regler. For norske navn har vi et sett med prinsipper som det kan være lurt å følge. Navnet skal blant annet være unikt, beskrivende, lett å uttale, ikke være nedsettende, og helst skrives i ett ord.

- Er det mange av dere taksonomer?

- Nei, noen titalls folk her til lands. I Norge kjenner alle stort sett til hverandre. Men det er litt hver mann og kvinne for seg selv, taksonomene jobber nokså isolert, og får ikke mye oppmerksomhet. Taksonomi er en helt basal del av biologien, men blir dessverre ofte nedprioritert. Det har etter hvert blitt mer trendy med store økologiske studier.

- Hvorfor trenger vi taksonomer?

- I 2020 kom det en ny statusrapport om artsmangfoldet i Norge, der man anslår at det finnes cirka 72 000 arter hos oss. Men 25 000 av disse er ikke påvist. Det betyr at vi mangler kunnskap om 35 prosent av artsmangfoldet. Hvis vi ikke har folk som gjenkjenner arter, som kan beskrive dem og gi dem navn, så er vi like langt.

- Hvorfor er det viktig å kategorisere naturen?

- Hvis vi ikke kategoriserer, så vet vi ikke hva vi har. Og hvis vi ikke vet hva vi har, vet vi ikke hvordan vi skal bevare og ivareta det.

- Noen faste spørsmål. Hvordan vil du beskrive kontoret ditt?

- Det er fint! Det er åpent landskap både inne og ute. Vi har utsikt over Trondheimsfjorden, særdeles lekkert interiør i rosa og grønne toner, en mosevegg og en vegg med artssilhuetter ved inngangen. Alt dette høres veldig materialistisk ut, men det viktigste er så klart folkene!

- Når tenker du best?

- Det har jeg lurt litt på selv. Jeg tror hemmeligheten er å tenke masse, og håpe at noe av det blir bra!

- Hvis du skulle valgt et annet fagfelt, hva ville du valgt?

- Jeg tror uansett jeg ville jobbet med biologisk materiale. Jeg hadde kanskje jobbet som toller, og med innføring av ulovlige arter, eller i en kriminalteknisk lab, med spor fra åsteder. Jeg liker å finne ut av ting.

- Som statsråd, hva ville du gjort?

- Jeg ville gitt mye mer i støtte til å utdanne taksonomer. De aller fleste er aldrende eller allerede pensjonister. Det er fortsatt 35 prosent av artene i Norge som må beskrives!

- Hva er den viktigste boka i ditt akademiske liv?

- Norsk flora. En svær, grønn murstein som inneholder navn på alle plantearter i Norge. Dette er ikke skjønnlitteratur; den har masse faguttrykk og forkortelser. Men helt essensiell når man jobber med planter!

Image-text:

- Vi mangler kunnskap om 35 prosent av artsmangfoldet. Hvis vi ikke har folk som gjenkjenner arter, som kan beskrive dem og gi dem navn, så er vi like langt, sier taksonom Tiril Myhre Pedersen. Foto: Shutterstock/privat

Extra-info:

Fakta Tiril Myhre Pedersen

Stilling: taksonom og seniorrådgiver i Artsdatabanken Utdanning: doktorgrad i systematisk botanikk fra Naturhistorisk museum i Oslo Medlem av Forskerforbundet ved Artsdatabanken

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Tore Wig og Jonas Stein kritiserer statsråd Ola Borten Moe for å være den eneste spareministeren.
Forskerforum 18.08.2022
Regjeringen har ingen planer om å kutte, sier Oddmund Løkensgard Hoel. Han ber likevel forskere forberede seg på tøffere tider.
Forskerforum 18.08.2022
På veg inn i dei lokale lønsforhandlingane går diskusjonen om kva strategi fagforeningane skal velje.
Forskerforum 17.08.2022
Universitetet i Sørøst-Norge har skrevet intensjonsavtale med seks kommuner i Hallingdal om et niende studiested.
Forskerforum 17.08.2022
Regjeringen ønsker ikke å fjerne bistillinger og heller ikke å lage nye begrensninger for postdoktorer.
Forskerforum 17.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt