AddToAny

Vi gir helsehjelp til alle, ikke straff oss for det

MENINGER: Det var allerede farlig å jobbe i krigsområder, men den globale krigen mot terror har gjort det enda farligere. I disse krigene er ingen trygge - heller ikke sivile eller humanitære arbeidere.
Det er 20 år siden starten på den såkalte «krigen mot terror», i kjølevannet av angrepet 11. september 2001. Nylig ga Leger Uten Grenser ut en rapport der vi har studert konsekvensene av krigen mot terror for våre frontlinjearbeidere. Vi snakket med flere av våre ansatte i Nigeria, Afghanistan og Irak - noen av områdene som har blitt hardest rammet av krigen mot terror. Det vi har blitt fortalt er skremmende. Å jobbe i krig- og konfliktområder var allerede farlig og utfordrende, men å jobbe i områder preget av anti-terrorlover, bidrar ofte til å «strø salt i såret», forteller én av våre kolleger.

Beskyldes for å «støtte terrorister»

For frontlinjearbeidere har konsekvensene av krigen mot terror vært brutale. Våre ansatte forteller at de har blitt slått, trakassert, krenket og beskyldt for å «støtte terrorister» når de har gitt helsehjelp ved sykehus eller i ambulanser. Det forventes at de skal avvise pasienter basert på hvem som kan anses å være en «terrorist».

Det er spesielt to grunner til at vi opplever det som svært krevende å nå ut til de som trenger det mest i slike konflikter. For det første er væpnede grupper ofte fiendtlig innstilt til teamene våre, og i noen tilfeller aksep

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

KRONIKK: Et psykisk helsevern må både fremme mental helse, forebygge og behandle, samt sørge for oppfølging. Mental helse kan ikke lenger ignoreres i bistanden, skriver Heidi Westborg Steel.
Bistandsaktuelt 28.01.2022
Vaksiner mot malaria. Økonomisk vekst i Afrika. Og Verdensbankens tallknusere tror antallet ekstremt fattige vil synke dette året. I strømmen av dårlig nytt, finnes det også en del lysglimt.
Bistandsaktuelt 28.01.2022
Venstreorienterte Xiomara Castro er tatt i ed som Honduras' første kvinnelige president.
Bistandsaktuelt 28.01.2022
Plutselig var en av verdens mest bokstavtro islamistbevegelser i Oslo. Norske organisasjoner og afghanske aktivister forteller om sitt møte med Taliban.
Bistandsaktuelt 27.01.2022
Etiopia vil trolig oppheve unntakstilstanden i landet, melder BBC News.
Bistandsaktuelt 27.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt