AddToAny

Vi gir helsehjelp til alle, ikke straff oss for det

MENINGER: Det var allerede farlig å jobbe i krigsområder, men den globale krigen mot terror har gjort det enda farligere. I disse krigene er ingen trygge - heller ikke sivile eller humanitære arbeidere.
Det er 20 år siden starten på den såkalte «krigen mot terror», i kjølevannet av angrepet 11. september 2001. Nylig ga Leger Uten Grenser ut en rapport der vi har studert konsekvensene av krigen mot terror for våre frontlinjearbeidere. Vi snakket med flere av våre ansatte i Nigeria, Afghanistan og Irak - noen av områdene som har blitt hardest rammet av krigen mot terror. Det vi har blitt fortalt er skremmende. Å jobbe i krig- og konfliktområder var allerede farlig og utfordrende, men å jobbe i områder preget av anti-terrorlover, bidrar ofte til å «strø salt i såret», forteller én av våre kolleger.

Beskyldes for å «støtte terrorister»

For frontlinjearbeidere har konsekvensene av krigen mot terror vært brutale. Våre ansatte forteller at de har blitt slått, trakassert, krenket og beskyldt for å «støtte terrorister» når de har gitt helsehjelp ved sykehus eller i ambulanser. Det forventes at de skal avvise pasienter basert på hvem som kan anses å være en «terrorist».

Det er spesielt to grunner til at vi opplever det som svært krevende å nå ut til de som trenger det mest i slike konflikter. For det første er væpnede grupper ofte fiendtlig innstilt til teamene våre, og i noen tilfeller aksep

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Taxisjåfør Vincent Kasali tror Kenyas nyvalgte president vil gjøre livet hans bedre. Butikkeier Alice Wahito mener William Ruto vil gjøre en bedre jobb enn sine forgjengere.
Bistandsaktuelt 18.08.2022
Etiopias regjering sier at den ønsker en formell våpenhvileavtale med opprørerne i Tigray slik at offentlige tjenester kan gjenopprettes i regionen.
Bistandsaktuelt 18.08.2022
Israelske soldater har gjennomsøkt og forseglet kontorene til flere palestinske menneskerettsorganisasjoner i Ramallah på den Israel-okkuperte Vestbredden.
Bistandsaktuelt 18.08.2022
USA brukte 20 år og nærmere 1500 milliarder kroner på å utvikle Afghanistan. Men da USA for ett år siden forlot Afghanistan etterlot de seg et et lutfattig land som siden har vært styrt av Taliban. Hvordan kunne det gå så galt?
Bistandsaktuelt 17.08.2022
Juntaen henretter politiske fanger og terroriserer sivilbefolkningen for å knuse motstandsviljen, men oppnår det motsatte, skriver professor Kristian Stokke.
Bistandsaktuelt 17.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt