Anne Marit Panengstuen (56) er kvinnen som nå skal lede Norges desidert største kjøttkonsern. Hun kommer fra jobben som administrerende direktør og president i Siemens AS, og tiltrer 1. september som ny konsernsjef i Nortura SA.
Når vi møter henne i resepsjonen hos Norturas hovedkontor på Løren en vakker seinsommerdag, har hun ennå ikke fått tildelt kontor. Da tar vi i stedet intervjuet i et av Norturas stillerom. Men «stille» er ikke akkurat et adjektiv man kan bruke om totalsituasjonen i Nortura de siste åra:
Nok å ta fatt i* Panengstuens forgjenger, Arne Kristian Kolberg, måtte gå av på dagen seinhøsten 2018, som følge av «manglende resultatoppnåelse». Per 1. tertial 2019, går Nortura fortsatt i minus.
* En måned seinere trakk økonomisjefen seg. Måneden etter det, gikk HR-direktøren. I mars 2019 gikk konserndirektør for Vekst og Innovasjon av.
* 300 ansatte, tilsvarende 20 prosent av staben, er vedtatt fjernet i perioden 2018 - 2021. 700 millioner skal spares inn gjennom ulike tiltak i Norturas eget forbedringsprogram.
* Store problemer rundt overgangen til nytt datasystem, overgang til grossiststyrt distribusjon, samt stadig fallende markedsandeler opp mot dagligvarekjedenes emv-produkter.
I tillegg, er Norges selverklærte status som «best i verden på dyrevelferd» blitt kraftig utfordret etter Norun Haugens undercover-prosjekt og den påfølgende sjokk-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter». Flere nordmenn vil kutte i eget kjøttforbruk eller helt slutte med å spise kjøtt - enten av hensyn til dyrevelferd, klima eller egen helse.
Panengstuen ser fram til å ta fatt på det som må være en av de mest krevende topplederjobbene i norsk næringsliv.
- Nortura er et spennende konsern med mange forskjellige utfordringer og muligheter. Samtidig som det er et kommersielt konsern, har det et