AddToAny

VG taper rettsstrid mot Nent-gruppen: - Det er ikke en carte blanche for å ta alt

Schibsted-medier dømt til å betale både erstatning og saksomkostninger.
Det var tidligere i år at Nordic Entertainment Group (Nent-gruppen), som blant annet eier strømmetjenesten Viaplay og TV3, bestemte seg for å saksøke VGTV for å blant annet vise klipp fra selskapets Bundesliga-kamper.

- Denne saken gjelder ganske enkelt et spørsmål. Og det spørsmålet er om VG har anledning, gjennom hele året, til å vise høydepunkter av sportsbegivenheter, sa Nents advokat Rasmus Asbjørnsen i rettssaken.

I Norge i dag er det Viaplay og Nent som har rettighetene til å vise den tyske serien, men VGTV og VG har likevel vist mål fra kampene i sine sendinger.

Nå har retten tatt stilling til saken og dømmer VG og Schibsted til å betale både erstatning og saksomkostninger i størrelsesorden 1,5 millioner kroner. Hvor stort erstatningsbeløpet er kommer ikke frem i kjennelsen, men i rettspapirene fra tingretten står det at partene tidigere har hatt en avtale som der VG har kompensert Nent for bruken av bilder og klipp.

«Frem til 2019 hadde VG en avtale medViasat som ga rett til å sende klipp fra sportsbegivenheter sendt på Nents TV-kanaler og plattformer. Dette mot å betale et årlig vederlag på én million kroner.»

Det er flere klipp som trekkes frem i domsavsigelsen, og det er ikke bare Bundesliga-kamper det strides om. Også bruken av klipp og utdrag fra UFC-kamper, Formel 1 må VGTV og VG nå betale et vederlag og erstatning for.

VGTV fremførte i saken at de har sitt på det tørre med begrunnelse i den såkalte nyhetsretten, som gir muligheter til å sende «korte utdrag fra begivenheter av stor allmenn interesse.»

- Nyhetsretten er hjemlet i norsk lov for å sikre en fri nyhetsformidling. Det er utbredt blant norske kringkastere. Vi og Nent er uenige i hvordan regelen skal praktiseres, sa administrerende direktør i VGTV Thomas Manus Hønningstad til E24 da striden ble kjent.

Men retten kom her frem til at nyhetsretten ikke ga VGTV og VG noen «rett til å tilgjengeliggjøre utdrag» fra Bundesliga-kampene, Formel 1-løp og UFC-kampene til Nent-gruppen.

Vil vurdere en anke

Det er advokat Jon Wessel-Aas som har ført saken for VG og VGTV.

- Nå må vi imidlertid gå nøyere gjennom dommen med VG og VGTV, før det tas stilling til hva man gjør videre, sier Wessel-Aas til Kampanje.

Wessel-Aas sier VG og VGTV er fornøyde med at retten var enig i at hvorvidt en begivenhet har stor interesse for allmennheten eller ikke, og således omfattes av nyhetsretten, er noe som må kunne vurderes løpende, basert på hva som faktisk skjer.

- I retten har Nent ment at for eksempel Bundesliga per definisjon ikke har stor interesse for allmenheten i Norge, og at man således ikke kan gjøre fortløpende vurderinger av om en konkret kamp har nyhetsverdi eller ikke. Her var retten enig i vår tolkning av dette spørsmålet, sier Wessel-Aas.

Han presiserer videre at retten kun har tatt stilling til de seks klippene som Nent la frem i retten.

- Det er en avgjørelse basert på de konkrete klippene som Nent bygget søksmålet på. Her kom retten frem til at ingen av de klippene nådde terskelen for å være begivenheter med stor interesse for allmennheten. Jeg synes imidlertid at retten har basert seg på en noe snever tolkning av hva som kan omfattes av nyhetsretten, og den virker mer snever enn hva også andre kringkastere som NRK og TV 2 praktiserer, sier han.

Nent-gruppen har, som Kampanje tidligere har skrevet, de siste årene handlet inn rettigheter i stort monn til blant annet Premier League og vintersport. Men også Schibsted og VGTV har intensivert jakten på sportsrettigheter.

Image-text:

Tapte i retten:

Sjeferdaktør Gard Steiro tapte rettsaken mot Viaplay-eier Nent. Bundesliga-klippene som Nent la frem for retten nådde ikke opp som nyheter som har allmenhetens interesse. Foto: Scanpix.

Gå til mediet

Flere saker fra Kampanje

Grønnere løsninger fristet når Joachim Husby skulle finne seg ny jobb.
Kampanje 16.10.2021
Try står samtidig bak en helt ny profil og nytt design.
Kampanje 15.10.2021
Henter fra Azerion, BCW og Høyskolen Kristiania.
Kampanje 15.10.2021
Aftenposten-profilen kommer med hard kritikk av Finansavisens tittelbruk i et innlegg på Facebook.
Kampanje 15.10.2021
- PR-bransjen trenger økt regulering, mer åpenhet og bedre bransjestandarder, skriver Stian Lyberg i Pluss Lyberg
Kampanje 15.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt