AddToAny

Venstre frykter nytt hvileskjær. MDG gir Borten Moe stryk.

Flere partier på Stortinget er usikre på hva de skal mene om regjeringens tiltak overfor Forskningsrådet, men Ola Borten Moe høster kritikk.
Ola Borten Moe og regjeringen har kastet styret i Forskningsrådet og satt inn et midlertidig styre bestående av fem personer som skal sitte til jul. I tillegg har han innført midlertidig stopp i prosjektene i Forskningsrådet over Kunnskapsdepartementets poster.

Regjeringen er i mindtertall så de trenger 9 representanter til som støtter Ola Borten Moes håndtering i Stortinget når revidert nasjonalbudsjett behandles i midten av juni. Få partier har så langt signalisert sitt ståsted.

SV (13 mandater), Venstre (8 mandater) og MDG (3 mandater) uttrykker alle sterk bekymring for situasjonen.

Miljøpartiet De grønne (MDG) mener hele prosessen overfor Forskningsrådet er svært dårlig gjennomført fra Kunnskapsdepartementet og statsråd Ola Borten Moe sin side.

- Det skaper svært mye usikkerhet i sektoren, og spesielt for viktige forskermiljøer vi bør satse mer på, sier MDGs nestleder Arild Hermstad i en e-post til Khrono.

Venstre: Frykter nytt hvileskjær

Abid Raja er Venstres utdanningspolitiske talsperson.

- Det er viktig at vi så raskt som mulig får på plass en finansieringsordning for forskningen som gir forutsigbarhet og stabilitet, men også fleksibilitet og som tar høyde for at forskningsprosjekter ofte går over flere år og har flere finansieringskilder. Dette må komme raskt på plass, slik at norsk forskning blir minst mulig skadelidende, skriver Raja i en epost til Khrono.

Han trekker fram at foreløpig har statsråden foreslått en rekke kutt i høyere utdanning og forskning uten å komme med noen løsninger på utfordringene sektoren står oppe i.

- Jeg frykter at vi ser begynnelsen på et nytt hvileskjær eller verre, men jeg vil gi statsråden mulighet til å komme til Stortinget med en løsning som sikrer fortsatt høy kvalitet på undervisning og forskning i Norge, sier Raja.

Hvileskjær var et begrep daværende kunnskapsminister Øyst

Les mer

Flere saker fra Khrono

I sommar kan du bli kjend med ulike folk som er knytte til universitets- og høgskuleverda. Khrono har stilt alle dei same spørsmåla om politikk og kvardag, utfordringar og ferie. I dag møter du leiaren i Akademiet for yngre forskere, Jonas Stein.
Khrono 02.07.2022
Rapporten fra KPMG underbyggjer behovet for nytt styre i Forskingsrådet, skriv statssekretæren i Kunnskapsdepartementet.
Khrono 02.07.2022
Hun var en av strategene i arbeidet for å få universitet i Stavanger. Etter 27 år gir hun seg, og er skeptisk til forslaget om at det bør bli enklere å bli universitet.
Khrono 02.07.2022
Norge ligger langt fremme i digitaliseringen av samfunn og arbeidsliv, og norske universiteter og høyskoler bør ta mål av seg til å være internasjonalt ledende på dette området.
Khrono 02.07.2022
Landet rundt jobber hundrevis professorer som «måtte gå av» da de var 70 i ulønnet arbeid. - Et privilegium å få trappe ned gradvis, sier Steinar Stjernø (76).
Khrono 01.07.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt