AddToAny

Vandrende vemod og plutselig glede. Et personlig essay om å gå

Vandrende vemod og plutselig glede. Et personlig essay om å gå
Det å gå, i sitt helt eget tempo, kan også være en form for opprør, skriver Tonje Jacobsen-Loraas.
Forfatterinfo

Tonje Jacobsen-Loraas

Tonje Jacobsen-Loraas er utdannet sosialantropolog og lektor, og er under utdanning til gestaltterapeut. Hun er en aktiv skribent og har publisert tekster i Harvest, Dagsavisen, Klassekampen og Morgenbladet.

Å gå er bra for hjernen, det forbedrer synet, forebygger hjertesykdommer, øker lungekapasiteten, er essensielt for fordøyelsen, styrker bein og ledd, gir deg mer muskler, og mindre fett. Dessuten, og ikke minst, gjør det oss lettere til sinns. For å holde oss friske, anbefaler Verdens helseorganisasjon at voksne går minst 10 000 skritt om dagen, eller tilsvarende sju kilometer.

Jeg vokste opp på bygda og lærte meg å kjøre bil så snart jeg fikk muligheten. I en fase av livet suste jeg rundt i en gullfarget Opel kadett, og tok det som et kompliment når noen kalte meg RallyRonja.

En frontkollisjon satte imidlertid en stopper for mitt positive engasjement for motordrevne kjøretøy, og i mange år har jeg tenkt på dette som en begrensning. Men i det siste har jeg skiftet fokus. For jammen har dette ført til desto større berikelser. Det har nemlig vært essensielt for å gjøre meg til en helhjerta vandrer.

Journalist Eldrid Borgan skriver på forskning.no om et forskningseksperiment som viste at så lite som en 15 minutters tur i uka, hvor deltagerne valgte en ny rute hver gang og la merke til detaljene rundt seg, kunne ha stor effekt på deres mentale helse.

Aktiv bruk av sansene gir oss en pause fra å tenke forover eller bakover inni eget hode. Dette er vel i og for seg definisjonen på hva mange kaller meditasjon. Helga Synnevåg Løvoll, som er førsteamanuensis ved Høgskolen i Volda, har forsket på betydningen av naturopplevelser, og det å føle seg som en del av noe som er større enn seg selv. Å gå på tur henger for mange sammen om å komme seg ut i skog og mark. Men også byen florerer av estetiske opplevelser, og ligger for mange i større grad innafor dørstokkmila. Dessuten er det andre mennesker der.

Den franske filosofen Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) skrev så vakkert at det å gå er å slå følge med tiden, følge dens tempo på samme måte som man gjør med et barn. Det er jammen ikke alltid dette jeg observerer på vei til kontoret i Oscars gate på Frogner i Oslo en helt vanlig morgen. Ofte ser jeg foreldre med oppsperrede øyne, som haster til lyden av en ringende klokke

Les mer

Flere saker fra Psykologisk.no

- Dette er en veldig klar melding fra brukerne om at de ikke har blitt tilstrekkelig informert og involvert i behandlingsforløpene sine. Dette tar vi innover oss, sier Kim Edgar Karlsen i Psykologforeningen til Dagens Medisin.
Psykologisk.no 04.03.2021
Mange pårørende, særlig de som bor sammen med et familiemedlem som lider av demens, forteller at de passer på familiemedlemmet døgnet rundt, skriver Ingun Dina Ulstein i boken «Psykisk helse hos eldre».
Psykologisk.no 03.03.2021
For mange elever er terskelen for høy for selv å henvende seg til «noen», enten det er til helsesykepleier eller en psykolog, skriver Anders Lorentz og Thomas Rasmussen, som er tillitsvalgte i Skolenes Landsforbund og Fellesorganisasjonen.
Psykologisk.no 02.03.2021
Elever med ADHD kan oppleve ulike utfordringer i skolehverdagen. Det er derfor viktig at lærere og pedagoger har forståelse og kunnskap for å kunne hjelpe elever med ADHD, skriver Nina Holmen i forordet til boken «ADHD i skolen».
Psykologisk.no 02.03.2021
- Vi er i dialog med relevante myndigheter om et prøveprosjekt med psykologer inn i kommunalt barnevern, sier Håkon Skard, president i Norsk psykologforening, i et intervju med Psykologtidsskriftet.
Psykologisk.no 01.03.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt