AddToAny

Utviklingsland må få en rimelig andel av «Ukraina-pakken»

Utviklingsland som er hardt rammet av høye priser i kjølvannet av krigen, må få en rimelig andel av den kommende Ukraina-pakken. Det er et tydelig budskap fra et flertall av stortingspartiene Bistandsaktuelt har snakket med.
Flere mener den norske «krigsprofitten» er et argument for en raus pakke.

Det var under forhandlingene om bistandsbudsjettet sist høst at SV fikk gjennomslag for et større og flerårig bidrag til gjenoppbygging av og støtte til Ukraina - som regjeringen skal fremme forslag om i løpet av første halvår av 2023. Parallelt med dette skal det fremmes forslag om økt bistand og humanitær hjelp til områder som rammes av konsekvensene av krigen - særlig innen mat- og energiområdet.

Den sistnevnte formuleringen betyr i praksis utviklingsland som er hardt rammet av inflasjon.

Vi må sørge for at andelen av denne pakken som går til kriserammede utviklingsland, ikke blir «småpenger». Vi må ende opp med en rimelig balanse mellom Ukraina og land i andre regioner.

Birgitte Lange, generalsekretær i Redd Barna til Bistandsaktuelt 24.01.23

I tillegg mener blant annet Miljøpartiet De Grønne at Norge skal gi bort hele «krigsprofitten» fra Norges ekstraordinære gassinntekter - en sum som etter to år kan beløpe seg til rundt 2000 milliarder kroner.

Starter sonderinger på Stortinget

Statsminister Jonas Gahr Støre skal holde en redegjørelse om «krigen i Ukraina og dens følger» i Stortinget. Regjeringen vil starte sine sonderinger om innholdet i Ukraina-pakken etter at denne redegjørelsen er avgitt, opplyser statssekretær Bjørg Sandkjær i Utenriksdepartementet til Bistandsaktuelt.

Avisen Vårt Land skriver at regjeringens forslag vil foreligge i form av en proposisjon til Stortinget innen årsdagen for Russlands invasjon 24. februar.

Og det er mye penger det skal forhandles om. I budsjettforliket med SV sist høst het det at Ukraina-pakken «vil over tid utgjøre et vesentlig bidrag til å oppfylle ett-prosentmålet for bistand». Dersom hele etterslepet for å oppnå målet om at 1-prosentmålet skal tas i vår kan det være snakk om minst 14 milliarder kroner eller mer, i tillegg til det som allerede er bevilget.

Fordelingen av andeler mellom Ukraina (og nabolandene) på den ene side og inflasjonsrammede utviklingsland på den andre blir en av de viktige spørsmålene når Stortinget skal vurdere pakken, og kan legge føringer for innretningen av norsk bistand i mange år framover. Dette ble også understreket av de fem store bistandsorganisasjonene og hjelpeorganisasjonen Caritas i et felles notat omtalt i Bistandsaktuelt sist uke.

«For 2022 kan petroleumsinntektene tilsvare 1.500 milliarder kroner. Neste år kan dette tallet overstiges, med anslåtte inntekter på 1.900 milliarder kroner.»

Nordea Markets, 23. august 2022

- Utviklingsland må få støtte for å takle matprissjokk

Hvor mye til kriserammede utviklingsland?

Så hvor skal balansepunktet ligge? Hvor mye av pakken skal gå til utviklingslandene?

Bistandsaktuelt har innhentet synspunkter fra samtlige partigrupper p

Les mer

Flere saker fra Panorama Nyheter

Forhandlingene om en forpliktende pandemi-traktat er krevende og preget av mistillit, ifølge helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Panorama Nyheter 28.09.2023
Norges statsminister er ikke i tvil, etter besøk i Ukraina og en rekke møter med ukrainske ledere: Bistanden Ukraina aller helst vil ha, er militær, utviklet på Kongsberg og heter Nasams.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Militærjuntaen som kuppet makten i Burkina Faso i fjor høst, sier at landets sikkerhetsstyrker avverget et nytt kupp onsdag.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Mer enn 10.000 mennesker har rømt boligene sine i deler av Haitis Centre-provins etter flere angrep fra væpnede gjenger, ifølge landets migrasjonsmyndigheter.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Ukraina ber flere land gjøre som Norge og forplikte seg til langsiktige støttepakker. EU og FN mener også det er behov for det - i tillegg til umiddelbar hjelp.
Panorama Nyheter 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt