AddToAny

Utsetter endringer i hovedavtalen mellom staten og de ansatte

Arbeidstakerorganisasjonene og staten har blitt enige om å forlenge hovedavtalen. - Synd at vi ikke fikk benyttet denne anledningen til å styrke medbestemmelsen, sier forhandlingsleder Guro Lind.
Partene ble i dag enige om å forlenge dagens hovedavtale i staten med ett år. Det betyr at forhandlingene om en ny hovedavtale vil gjenopptas først neste høst.

- Jeg syns det er synd at vi ikke fikk benyttet denne anledningen til å styrke medbestemmelsen i statlig sektor, sier Guro Lind til Forskerforum.

I tillegg til å være leder av Forskerforbundet er hun leder av Unio stat - forhandlingsutvalget for statlig sektor i Forskerforbundets hovedorganisasjon Unio.

LO ville utsette

Dagens hovedavtale utløper ved årsskiftet. De fire hovedsammenslutningene Unio, LO, YS og Akademikerne har derfor forhandlet om hovedavtalen med statens personaldirektør denne uken. Da partene likevel ikke kom til annen enighet enn å utsette forhandlingene og la nåværende avtale virke i ett år til skyldes det at LO hadde et ønske om å beholde dagens avtale.

- LO gikk inn i forhandlingene med et krav om prolongering. I og med at det er en konsensusavtale der alle må bli enige, ble det kravet førende, sier Lind.

Hun sier at Unio lever godt med en forlengelse, men primært hadde ønsket å forhandle og forsterke dagens hovedavtale.

- Hovedavtalen i staten er i hovedsak god, men noen områder kan forbedres og forsterkes. Det blir vårt fokus også når forhandlingene starter igjen neste høst, sier Lind.

Ønsker felles kunnskapsgrunnlag

Hovedavtalen fastsetter grunnreglene for hvordan staten og arbeidstakerne samarbeider. Avtalen har regler for medbestemmelse på arbeidsplassen og omstilling. Formålet er «å skape et best mulig samarbeidsgrunnlag mellom partene på alle nivåer», ifølge avtalen.

- Hovedavtalen sikrer medbestemmelse i arbeidslivet, og er en bærebjelke i den norske modellen. At stadig flere opplever arbeidslivet som mer autoritært, har vært et viktig argument for oss i arbeidet med å forsterke hovedavtalen. Medbestemmelsesbarometeret viser at fire av ti arbeidstakere mener arbeidslivet går i autoritær retning, og at hele 53 prosent av de spurte i statlig sektor opplever mer standardisering og kontroll. Det betyr at vi har en jobb å gjøre for medbestemmelse og demokrati i arbeidslivet, sier Lind.

Nå ønsker Lind å bruke tiden frem mot neste års forhandling til å få på plass et felles kunnskapsgrunnlag for medbestemmelse på statlige arbeidsplasser. Hun vil at staten og arbeidstakerne skal enes om hvor skoen trykker, og hva som fungerer bra.

- Hvis man skal gjøre endringer i et avtaleverk som har fungert såpass godt over så lang tid, er Unio opptatt av at det skal være kunnskapsbasert. Vi har Medbestemmelsesbarometeret og arbeidsgiver har informasjon fra Arbeidsgiverrådet. Å lage et felles grunnlag som partene kan ha tillit til, vil være til stor hjelp ved neste korsvei, sier Lind.

Image-text:

- At stadig flere opplever arbeidslivet som mer autoritært, har vært et viktig argument for oss i arbeidet med å forsterke hovedavtalen, sier leder av Unio stat Guro Lind. Foto: Aksel Kjær Vidnes

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Ekspertutvalget som ser på de samfunnsøkonomiske konsekvensene av koronatiltak mener det er «viktig å åpne universitetene og høyskolene for de ansatte».
Forskerforum 27.05.2020
Universiteter og høyskoler avlyser utveksling til høsten. Sofie Johanne Andersen fikk tilbud om digital utveksling til Australia.
Forskerforum 27.05.2020
Frp, Ap og Sp vil krevje «relevant arbeid» inn i finansieringa for universitet og høgskular.
Forskerforum 26.05.2020
Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind går hardt ut mot de tre opposisjonspartiene som vil belønne «relevant arbeid etter endt studie».
Forskerforum 26.05.2020
- Jeg har ikke lyst til å gi meg, sier Cathrine Øines Dishington Johnsen. Hun utelukker ikke rettssak mot Nord universitet.
Forskerforum 26.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt