AddToAny

Utsettelse av Ocean Space Centre splitter Ap: - Det er fullstendig uholdbart. Jeg ble rasende da jeg fikk høre det.

Ap-topper i Trøndelag er rasende på egen regjering etter forslaget om å utsette Ocean Space Centre i Trondheim. Også LO og NHO kommer med saftig kritikk.
- Dette må være et arbeidsuhell som må rettes opp. Prosjektet kan ikke utsettes. Det er i gang. De ansatte har flyttet ut, man har flyttet 1000 studenter, sier fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik, til NTB.

Regjeringens forslag påfører prosjektet en ekstrakostnad på 1 milliard kroner, mener han.

- Det tar i realiteten livet av prosjektet, som skal sikre Norge teknologiutvikling og industrialisering i det grønne skiftet, sier Sandvik.

Byggingen av havforskningssenteret bør utsettes til senest 2025, foreslår regjeringen. De reduserer bevilgningen til prosjektet med 405 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett for 2022.

Ber om møte med partiledelsen

Årsaken til utsettelsen er usikkerhet om kostnadene ved prosjektet, blant annet på grunn av økte materialkostnader.

- Prosjektet består for en stor del av stål og betong, som har hatt en betydelig prisvekst det siste året, heter det i budsjettdokumentet.

Sandvik er sterkt kritisk til egen regjering.

- Dette er fullstendig uholdbart. Jeg ble rasende da jeg fikk høre det, sier han til Adresseavisen.

Også ordføreren i Trondheim, Rita Ottervik, er opprørt over utsettelsen og kaller forslaget fra egne partifeller «fryktelig dårlig».

- Jeg har allerede bedt om møte med partiledelsen, for dette er alvorlig, sier Ottervik til avisen.

Prosjektet er allerede i gang

Prosjektet må omarbeides og det bør kuttes kostnader, mener regjeringen. Muligheten for oppstart neste år skal vurderes i statsbudsjettet for 2023.

Men det er allerede inngått kontrakter i prosjektet, påpeker Olav Bolland, som er leder for styringsgruppa, til Nidaros.

- Ocean Space Centre er et prosjekt som ble godkjent for finansiering av Stortinget for bare et halvt år siden, og prosjektet er i gang. Vi har begynt å inngå kontrakter og flytte folk. Da er dette et sent stopptidspunkt, sier han.

Forskningssenteret ble lansert som et av verdens mest avanserte anlegg for forskning og undervisning på hav. Teknologi til havvind og en mer miljøvennlig olje- og gassektor er blant det som etter planen skal utvikles her.

Det vil ta minimum to år før prosjektet kan starte opp igjen hvis det stanses nå, tror Sandvik.

- Da må Equinor og andre store selskap kjøpe denne teknologien og utvikle den andre plasser i verden, sier han.

Kritikk fra LO og NHO

LO-leder Peggy Hessen Følsvik vil stoppe forslaget om utsettelse.

- Nå kom den store havvindsatsingen i går, og vi skal skape nye arbeidsplasser rundt om langs hele kysten. Da spiller Ocean Space Centre en viktig rolle. Derfor stiller vi oss litt spørrende til at regjeringen valgte å kutte akkurat der. Vi syns rett og slett det er litt merkelig, sier Følsvik til NTB.

Også president Lars Olav Grøvik i Tekna viser til havvindsatsingen regjeringen la fram onsdag.

- Her slår regjeringen beina under egne ambisjoner for havområdet med økt fornybar energiproduksjon, eksport og vekst i havnæringene og bedrifter langs hele kysten, sier han.

NHO er som oftest motpolen til LO, men regjeringens forslag om å utsette Ocean Space Center høster kritikk også fra NHO-direktør Ole Erik Almlid.

- Vi må unngå kutt i satsinger som skaper morgendagens jobber. Det vil på sikt skade Norges vekst- og omstillingsevne. Derfor er det uforståelig at regjeringen utsetter byggingen av Norges viktigste satsing på maritim forskning og kunnskap, Ocean Space Center, sier Almlid til NTB.

Støre: - Vil lytte

Selv om gigantprosjektet utsettes, er statsminister Jonas Gahr Støre klar på at Ocean Space Center skal realiseres. Statsministeren sier han er villig til å diskutere saken i Stortinget og lytte til kritikken som kommer.

- Men samtidig har vi sagt at store offentlige byggeprosjekter har vist et fellestrekk de siste årene. De sprekker, blir for dyre, og det er utfordringer med kostnadskontroll. Da er det ofte klokt å ta en fot i bakken og gjennomgå det, fastholder han overfor NTB.

Børsen skriver at første mulighet for Støre til å sette seg ned og lytte, kommer allerede på mandag. Da har trøndelagsbenken på Stortinget innkalt til krisemøte.

- Støre er hjertelig velkommen dit for å høre om de svært negative konsekvensene dette vil få for store deler av norsk, konkurranseutsatt næringsliv - men jeg tviler på om han dukker opp, sier Sivert Bjørnstad (Frp) til avisen.

Image-text:

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (t.v.) (Ap) i Trøndelag er sterkt kritisk til egen regjering og statsminister Jonas Gahr Støre (t.h.) etter forslaget om å utsette forskningssenteret Ocean Space Centre i Trondheim. Her fra 2019. Foto: Ned Alley / NTB

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

At arbeidsgiver skal godkjenne hva man sier som forsker, underminerer integriteten til instituttsektoren, skriver Gisle Andersen.
Forskerforum 29.06.2022
Arbeiderpartiets Lise Selnes bruker store ord om forskningens betydning for å løse de viktigste samfunnsoppgavene. Følger det penger med ordene?
Forskerforum 29.06.2022
Seniorforsker/forsker 2 Om stillingen På grunn av stor oppdragsmengde behøver vi 1 til 2 seniorforskere/forsker 2. Vi søker etter deg som er en faglig dyktig samfunnsvitenskapelig forsker har interesse for forskning med betydning for norske
Forskerforum 29.06.2022
Mener forslag vil ramme akademisk frihet, er preget av manglende kunnskap om forskning og er lite gjennomførbart i praksis.
Forskerforum 29.06.2022
Utvalget for akademisk ytringsfrihet omfattet i liten grad instituttsektoren. Det synes flere forskningsinstitutter er synd.
Forskerforum 28.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt