AddToAny

Uteliv for store og små

RINGSAKER: Matheas Amb driver ifølge seg selv i fjellandbruket 400 m.o.h., med 300 dekar nydyrking på planen og 200 kalvinger i året.

Å klatre seg opp fra Moelv til Kløvstadhøgda på Brøttum, er en tålmodighetsprøve, for så dårlig vei har undertegnede sjelden vært utsatt for på reportasjetur. Ringsaker kommune har lenge vært kjent for visjonen «vekst og utvikling», men på veifronten er det heller en dårlig utvikling å spore. Da er det flaks at humøret straks blir bedre, når bilen er parkert og ammekubonde Matheas Amb kommer fresende på sin firehjuling, med solbrillene planta på nesa.

- Vil du prate, se på kua jeg har tatt fram i fjøset, eller skal vi kjøre bort til Kløvstad og se på dem som går ute der?, spør han.

Men vi ender opp med å gjøre ingen av delene. Skravla går, og for øyeblikket er det det nye klassifiseringssystemet på storfe som engasjerer. Det kan du lese om i en egen sak i dette nummeret.

NED I ANTALL

Om ikke «vekst og utvikling» kan brukes om veinettet, kan det faktisk brukes om bonden på Trætengen. Da vi besøkte ham sist, var fjøset forholdsvis nytt og kjendis-oksen Jovial var akkurat kjøpt av Matheas på auksjo

Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Landbruk

Det er smart å vere klar til å byggje når marknaden er på veg mot botn.
Norsk Landbruk 14.11.2019
Målet er tre prosent reduksjon i CO2-utslipp hvert år. Det blir kontante fordeler for melkebønder som blir med på Arla sin klimasjekk i årene som kommer.
Norsk Landbruk 13.11.2019
RENDALEN: Knut Nordseth jakter både elg og rein om høsten, men jakttid betyr også at det nærmer seg tid for hjorteslakting og salg av hjortekjøtt.
Norsk Landbruk 13.11.2019
Norske svineprodusenter tok vanlige folk med i grisebingen gjennom emneknaggen #bondeTV. Det trenger vi mer av.
Norsk Landbruk 12.11.2019
VOSS: Får du servert hodet av en sau til middag, trenger du ikke å lure på hvor det kommer fra. Det finnes nemlig bare en eneste produsent av smalahove i Norge.
Norsk Landbruk 12.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt