AddToAny

Uteliv for store og små

RINGSAKER: Matheas Amb driver ifølge seg selv i fjellandbruket 400 m.o.h., med 300 dekar nydyrking på planen og 200 kalvinger i året.

Å klatre seg opp fra Moelv til Kløvstadhøgda på Brøttum, er en tålmodighetsprøve, for så dårlig vei har undertegnede sjelden vært utsatt for på reportasjetur. Ringsaker kommune har lenge vært kjent for visjonen «vekst og utvikling», men på veifronten er det heller en dårlig utvikling å spore. Da er det flaks at humøret straks blir bedre, når bilen er parkert og ammekubonde Matheas Amb kommer fresende på sin firehjuling, med solbrillene planta på nesa.

- Vil du prate, se på kua jeg har tatt fram i fjøset, eller skal vi kjøre bort til Kløvstad og se på dem som går ute der?, spør han.

Men vi ender opp med å gjøre ingen av delene. Skravla går, og for øyeblikket er det det nye klassifiseringssystemet på storfe som engasjerer. Det kan du lese om i en egen sak i dette nummeret.

NED I ANTALL

Om ikke «vekst og utvikling» kan brukes om veinettet, kan det faktisk brukes om bonden på Trætengen. Da vi besøkte ham sist, var fjøset forholdsvis nytt og kjendis-oksen Jovial var akkurat kjøpt av Matheas på auksjo

Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Landbruk

Tomt på lager etter tørkesommeren? Dette bør du vite før du spretter plasten.
Norsk Landbruk 21.07.2019
Fra arkivet: Mikael Wøien lar 43 melkekyr veksle på åtte skifter
Norsk Landbruk 21.07.2019
Kunder fra hele landet etterspør den populære fjellgrisen til Ragnhild og Knut. Nå har gründerne også laget et eget skinkehotell i Valdres der du kan sjekke inn skinke for modning.
Norsk Landbruk 15.07.2019
Fram til for få år siden var det fisken og sjømaten man høstet fra havet i Lofoten. I 2016 så imidlertid en ny havnæring dagens lys.
Norsk Landbruk 08.07.2019
- Jeg tenker ikke alltid to ganger. Ser jeg en spennende mulighet, så kaster jeg meg over den, ler Renate. I løpet av få år har hun bygget opp en solid bedrift på Oppheim gård.
Norsk Landbruk 03.07.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt