AddToAny

Utøya-overlevende er redd folk skal tro at oppgjøret med terroren er tatt

HK-landsmøtet markerte at det er ti år siden terroren som rammet arbeiderbevegelsen hardt. AUF er glade for støtten fra HK.
HK-landsmøtet hadde et fyldig program for 10-årsmarkeringen av terrorangrepet i regjeringskvartalet og på Utøya på arrangementets siste dag. Taler, film, foredrag og panelsamtale sto på programmet.

Ina Libak, tidligere AUF-leder, advarte mot faren for å glemme.

- Jeg er bekymret for at det nå etter 10-årsmarkeringen skal bli sånn at «nå er oppgjøret tatt». At folk vil tenke at nå må vi bli ferdige med det, sa hun.

Libak er blant annet glad for de fysiske sporene som man har latt stå igjen for at folk skal kunne se, og ta innover seg hva som skjedde ved regjeringskvartalet der åtte mennesker ble drept, og på Utøya der 69 unge liv ble tatt.

Hannah Gitmark fra Agenda ledet en samtale fra scenen med Elin L'Estrange, Ina Libak og Gaute Børstad Skjervø, alle terroroverlevende.

Så framover

Forbundsleder Christopher Beckham minnet om at terroren var et angrep på AUF, Arbeiderpartiet, og arbeiderbevegelsens verdier. På demokrati, fellesskap og likeverd.

- Fagbevegelsen må være med på å ta kampen mot høyreekstremisme, rasisme og diskriminering. Vi må aldri tie om hva som skjedde, hvem angrepet fra terroristen var rettet mot. Og vi må våge å være en tydelig stemme ute på arbeidsplassene, sa Beckham.

Han var på Utøya-festivalen i sommer, og fortalte om at han ble minnet om sin egen tid som ung AUF-er og glade dager på øya.

Fagbevegelsen i ryggen

Kampen om et arbeidsliv med plass til alle, er også kampen mot ekstremisme, ble det slått fast flere ganger på HKs landsmøte.

AUF-leder Astrid Hoem var blant dem som understreket betydningen av fagbevegelsen, og hun var svært glad for bidraget fra HK på én million kroner til AUFs gjenreising av Utøya.

Den som kjenner rasismen på kroppen og opplever hets, skal vite at de har fagbevegelsen i ryggen, var gjennomgangstonen fra podiet i Oslo kongressenter.

Alle like mye verd

- AUF er en av de viktigste organisasjonene i Norge - kanskje i verden i kampen mot høyreekstremisme, mente leder i HK Ung, Henrik Drivenes.

- Et kjennetegn for fagbevegelsen er at absolutt alle mennesker er likeverdige. Det er grunnlaget for alt vi gjør, mens det for de kreftene vi kjemper imot er stikk motsatt, sa Drivenes.

Han mente at det var klokt av AUF å invitere fagbevegelsen til å ta debatten om hvordan man skal bekjempe høyreekstremismen.

UTØYA: Henrik Drivenes ønsker at flere skal besøke kunne besøke Utøya for å lære av terrorangrepet. Her er HKs forbundsstyre på besøk i juni i år.

Brian Cliff Olguin

En forpliktelse

Drivenes minnet om styrken bak HKs 78.000 medlemmer og at LO teller nærmere en million medlemmer.

Han påpekte at det er tusenvis av engasjerte tillitsvalgte og aktivister i fagbevegelsen, og som fagorganiserte er alle forpliktet til å si fra hvis noen opplever hets på arbeidsplassen, mente han.

- Vi jobber ikke bare med tariff, vi er samfunnsbyggere, sa HK Ung-lederen.

Han ønsker at flere skal få tilbud om å lære om høyreekstremisme som HK-medlemmer, for å skaffe seg verktøy til å være med og bekjempe farlig tankegods. Drivens mente også det burde legges til rette for at flest mulig fagorganiserte skal få besøke Utøya.

Som fagorganiserte er alle forpliktet til å stå opp og si fra hvis noen opplever hets på arbeidsplassen

Image-text:

OVERLEVENDE: Elin L'estrange, Ina Libak og Gaute Børstad Skjervø deltok i en panelsamtale om 22. juli på HKs landsmøte.

Brian Cliff Olguin

Extra-info:

AUF-ere på HK-landsmøtet:

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Nå skal et nytt utvalg undersøke sammenhengen mellom kvinners arbeidsliv og helse.
HK-Nytt 18.03.2024
HK-Nytt 18.03.2024
I lønnsoppgjør skal fagforbunda sørge for at arbeidstakerne får sin del av kaka. Her har du en innføring i årets lønnsoppgjør.
HK-Nytt 18.03.2024
Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk har blitt 60 år. Les om hvordan Akan ble til.
HK-Nytt 18.03.2024
Fast eiendom
HK-Nytt 18.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt