AddToAny

USA trapper opp med massive investeringer i forskning

Vil møte konkurranse fra Kina med storsatsing på teknologi og innovasjon.
280 milliarder dollar eller mer enn 2700 milliarder kroner over fem år er prislappen på storsatsingen som i forrige uke ble vedtatt av Kongressen, og nå venter på godkjenning fra president Joe Biden.

Biden ønsker seg en slik satsing, og kommer etter alt å dømme til å skrive under på lovforslaget om få dager. Han var tydelig fornøyd da han under en tale sist torsdag ble avbrutt av en melding om at vedtaket var i havn.

Planen er en kombinasjon av økonomiske støtteordninger for å styrke USAs utvikling og produksjon av mikrochips, og i tillegg til en bred satsing på forskning. Ønsket om å hindre at Kina smetter forbi USA på viktige teknologiske områder har gjort at både demokrater og mange republikanere i Kongressen har stemt for forslagene.

Årlig bruker USA over det føderale statsbudsjettet i størrelsesorden 164 milliarder dollar på forskning og utvikling, hvorav halvparten går til militær forskning (tall for 2019/2020).

Subsidier til IT-industri

Det som har fått mest oppmerksomhet i den nye pakken er 52 milliarder dollar som skal brukes på direkte støtte til utvikling og produksjon av halvledere eller mikrochips, i tillegg til skattelette.

I kjølvannet av koronapandemien har en rekke sektorer vært rammet av global mangel på mikrochips, som brukes i alt fra mikrobølgeovner til biler og sparkesykler.

De nye tiltakene skal gjøre USA mindre sårbar for import fra Asia. Det pågår også et kappløp om å ligge i front om å utvikle de minste og mest avanserte mikrochipene, der Kina har meldt seg på i konkurransen.

Dobling til NSF

Uavhengig av subsidiene til mikrochiper inneholder pakken en bred satsing på forskning, teknologi og innovasjon. Bevilgningene til National Science Foundation (NSF) skal blant annet dobles over fem år. NSF er en av de viktigste kanalene for offentlig finansiering av grunnforskning i USA, og kan nå få en mer tydelig næringsrettet rolle.

NSF får fullmakt til å opprette en ny divisjon innrettet mot ny teknologi, innovasjon og anvendt forskning. Den nye divisjonen får navnet Directorate for Technology, Innovation and Partnerships.

Forskning innen kunstig intelligens, roboter og kvantedatamaskiner er områder som blinkes ut. NSF skal gjennom den nye divisjonen også i større grad vektlegge sosiale og økonomiske behov i USA og bidra til jobbskaping.

Kinesisk Sputnik-sjokk

«Dette er Sputnik-øyeblikk», sier Chuck Schumer, som er leder for demokratenes fraksjon i Senatet og en av arkitektene bak vedtaket, ifølge nyhetssidene til tidsskriftet Science.

Sputnik viser til sjokket da USAs teknologiske forsprang tidlig på 1960-tallet ble utfordret av Sovjetunionens satellitter og raketter i verdensrommet. Forskjellen fra da til nå er at det denne gang er Kina som oppfattes som USAs teknologiske rival.

Det amerikanske energidepartementet er også en viktig mottager av penger fra den nye satsingen. Her anbefales det at de årlige budsjettene til forskning skal øke med 50 prosent.

I første omgang er det satsingen på mikrochips som er mest håndfast. De andre bevilgningene må følges opp i årlige budsjettvedtak. Forkjempere for økte bevilgninger til forskning ba om en forpliktende bevilgning på 10 milliarder dollar allerede nå, men fikk ikke gjennomslag for dette, skriver Physics Today.

Skal spres

Ved siden av satsingen på anvendt forskning, inneholder den nye pakken krav fra Kongressen om at offentlig finansiert forskningsinnsats skal spres utover hele landet, også i delstater som tradisjonelt har fått lave andeler av bevilgninger til FoU.

Både NSF og energidepartementet pålagt å øke andelen av sin forskningsinnsats som går til fattigere og mer rurale delstater enn de tradisjonelle FoU-tunge delstatene på øst- og vestkysten.

Det skal også opprettes et nettverk av regionale teknologiske sentre som skal bidra til økonomisk vekst i de mer FoU-svake delene av USA.

Finansieringspakken som nå er sydd sammen inneholder også klimatiltak. Her vil det imidlertid komme mer. I forrige måned ble demokratene i Kongressen enige med seg selv om en massiv satsing på for å møte menneskeskapte klimaendringer.

Physics Today skriver at det er nå er spenning knyttet til hvordan dette vil bli fulgt opp i form av satsing på reduksjon av klimautslipp og tiltak for å møte negative effekter av klimaendringene. Dette er penger som kan bli tilgjengelig umiddelbart, blant annet til forskning.

Image-text:

Kongressen i USA har etter lang tautrekking blitt enige om en massiv satsing på forskning og utvikling. Foto: Patrick Semansky / Ap Photo / NTB

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Regjeringens sannsynlige budsjettpartner SV advarer mot kutt i bevilgninger til forskning.
Forskerforum 05.10.2022
Kutt for Folkehelseinstituttet og avgift for utenlandsstudenter er blant lekkasjene før forslaget til statsbudsjettet legges fram.
Forskerforum 05.10.2022
Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe vil blant annet satse på bærekraftig fôr og høyere tilslagsrate i Forskningsrådet.
Forskerforum 04.10.2022
Folkehelseinstituttet (FHI) venter kraftige kutt fremover og direktør Camilla Stoltenberg er bekymret. Det er anslått at nærmere 250 stillinger kan forsvinne.
Forskerforum 04.10.2022
Utlysningen forskningsinfrastruktur er utsatt fra 2022 til slutten av 2023.
Forskerforum 04.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt