AddToAny

USA stenger for nedlasting av Tiktok og WeChat fra søndag

USA stenger for nedlasting av Tiktok og WeChat fra søndag
Peker på sikkerhetsårsaker. Amerikanske myndigheter blokkerer nedlastinger av de kinesiske appene Tiktok og WeChat av nasjonale sikkerhetsårsaker, opplyser handelsdepartementet.
Videodelingstjenesten Tiktok er blitt lastet ned 175 millioner ganger i USA og over 2 milliarder ganger over hele verden. USAs president Donald Trump har anklaget tjenestene, og Kina, for å stjele data fra brukerne og bruke dem til overvåking.

Tiktok har benektet beskyldningene om at selskapet kontrolleres av eller deler data med den kinesiske regjeringen.

«Ondsinnet»

Ordren skal motvirke «Kinas ondsinnede innsamling av amerikaneres personlige data», ifølge USAs handelsminister Wilbur Ross.

- Det kinesiske kommunistpartiet har demonstrert at de har midlene og motivene for å bruke disse appene til å true den nasjonale sikkerheten, utenrikspolitikken og økonomien til USA, sier Ross i en uttalelse.

Ross sier i et intervju med Fox News at restriksjonene umiddelbart har større konsekvenser for WeChat. Både WeChat og Tiktok stenges for nedlasting allerede fra søndag, men Tiktok kan fortsatt brukes fram til 12. november.

- For Tiktok er den eneste reelle endringen fra søndag at brukere ikke vil ha tilgang til oppdaterte apper, oppgraderte apper eller vedlikehold, sier Ross, ifølge The New York Times.

Salg

Trump har med henvisning til USAs nasjonale sikkerhet krevd at kinesiske Bytedance, som eier Tiktok, selger appens amerikanske virksomhet.

Den amerikanske presidenten har utstedt en ordre som gjør det ulovlig for amerikanske borgere og selskaper å handle med Tiktok fra 20. september.

Tiktok har gått til sak mot amerikanske myndigheter og mener Trumps ordre er grunnlovsstridig.

Oracle mulig oppkjøper

Det amerikanske selskapet Oracle har den siste tiden vært i forhandlinger med Bytedance om en avtale. Men Det hvite hus har ikke godkjent budet, ettersom det framstår som at det ikke er et fullstendig salg av appen, ifølge amerikanske myndigheter.

Dersom de blir enige om en avtale som løser sikkerhetsproblemene innen 12. november, kan restriksjonene oppheves.

Microsoft, i samarbeid med butikkjeden Walmart, var tidligere regnet som favoritt for overtakelse, men IT-giganten opplyste søndag at de ikke fikk gjennomslag hos Bytedance.

Image-text:

Handelsminister Wilbur Ross sier at amerikanske myndigheter stenger for bruken av to kinesiske apper av nasjonale sikkerhetsårsaker.

Arkivfoto: Mark Schiefelbein/ AP / NTB

Les mer

Flere saker fra Journalisten

- Jeg er forferdet, sint, sjokkert og frustrert. Manchester Uniteds Paul Pogba slår kraftig tilbake mot den britiske storavisen The Sun, som hevdet at han ville gi seg på det franske landslaget.
Journalisten 26.10.2020
Mente vinkling på overgrepssak ble for upresis. NTB endret tittel og ingress på en sak om en overgrepssak i Trondheim, der en 13-åring er siktet for å ha befølt en seksåring på skoleveien.
Journalisten 26.10.2020
Ny rekord for Aller Media. For første gang har Aller Media hatt over én million web-TV-visninger på ett døgn, skriver selskapet i en pressemelding. Tirsdag i forrige uke ble det samlede tallet i konsernet 1.046.077 visninger.
Journalisten 26.10.2020
Utreder «konfliktfylte» innsynsregler. I Norge er det mye vanskeligere å få innsyn i straffesaksdokumenter enn i for eksempel Sverige. Flere utredninger har pekt på at de norske reglene bør endres, men ingenting har skjedd.
Journalisten 26.10.2020
Kun 3 prosent bruker kun FM-radio. Et klart flertall av de spurte sier de er fornøyd med radiotilbudet. Andelen fornøyde lyttere har økt med 8 prosentpoeng til 63 prosent. Det viser en spørreundersøkelse som Medietilsynet står bak.
Journalisten 26.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt