AddToAny

USA: Den egentlige trusselen mot akademikernes ytringsfrihet

USA: Den egentlige trusselen mot akademikernes ytringsfrihet
Trusselen mot ytringsfriheten ved amerikanske universiteter kommer ikke fra de som krever «safe spaces»: Stillingsvernet for vitenskapelig ansatte er under sterkt press, og truer den akademiske friheten,
skriver Hilde Løvdal Stephens i denne kronikken.

K R O N I K K

Mange i Norge er engstelige for amerikanske tilstander i akademia. blant annet p.g.a. overdreven frykt for snøfnugg av noen studenter som krever «trigger warnings» og «safe spaces».

Disse tilstandene blir ofte fremstilt som en trussel mot den akademiske friheten og for ytringsfriheten. Selv om jeg mener frykten for snøfnuggstudenter er overdreven, er det likevel en grunn til bekymring for den akademiske friheten i USA.

Grunnen er at stillingsvernet og den akademiske friheten til vitenskapelig ansatte i amerikansk høyere utdanning er under sterkt press på grunn av den økende bruken av midlertidig ansatte og ansatte uten tenure.

Tenuresystemet

Tenure-systemet er sentralt for den akademiske friheten. (AAUP) utarbeidet prinsipper om vitenskapelig ansattes frihet til å forske på og å undervise om upopulære temaer. Men en stadig mindre andel av vitenskapelige ansatte har tenure eller i det hele tatt mulighet til å oppnå tenure.

Ifølge AAUP sto vitenskapelig ansatte uten tenure, i stillinger som heller ikke kvalifiserer til tenure, (Non Tenure, NTs) i 2015 for av all undervisning ved amerikanske universiteter og høyskoler. Allerede i 1993 konkluderte AAUP med at andelen NTs i høyere utdanning var et innen akademia som kan føre til manipulering og undertrykking av den akademiske friheten.

Ifølge AAUP startet trenden i årene mellom 1972 og 1977, i en tid med redusert offentlig støtte til høyere utdanning. Samtidig var det en enorm vekst i antall studenter. Dette førte til at universiteter og høyskoler lette etter fleksible løsninger for institusjonene, som ikke kunne være sikre på at fremtidige overføringer ville kunne sikre nok midler til å beholde ansatte med «tenure».

Men alt kan ikke forklares med penger. Selv i bedre økonomiske tider har trenden med å ansette folk uten tenure fortsatt. Det absolutte antallet vitenskapelig ansatte i med tenure eller med tenure i sikte har økt de siste tiårene, men det relative antallet har gått dramatisk ned.

«For-profit» er verstingene

Ofte er det snakk om deltidsstillinger. Tall fra (ASA) viser at andelen ansatte i deltidsstillinger økte fra 31,4 prosent i 1975 til 51,4 prosent i 2011. 46,1 prosent av de vitenskapelig ansatte offentlige institusjoner og 42,2 prosent i private institusjoner hadde deltidsstillinger i 2011, mot henholdsvis 28,4 og 30 prosent i 1975.

Institusjoner som er «for-profit» er verstingene. Der fant ASA at 90,1 prosent hadde deltidsstillinger i 2006. Samtidig hadde kun 0,5 prosent av de vitenskapelig ansatte i slike institusjoner tenure i det hele tatt.

I sum er dette er en voldsom devaluering av kunnskapene og innsatsen som legges ned hvert år i underv

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Stipendiatane er tre gonger meir utsette for seksuell trakassering i akademia enn andre tilsette. - Det er urovekkjande, seier forskings- og høgare utdanningsminister Iselin Nybø.
Uniforum 22.08.2019
Universitetet i Oslo satser på Norden-forskning. Nå overtar den kritikerroste forfatteren og professoren Tore Rem som direktør for UiO:Norden. - Jeg kan love at jeg går inn i jobben med stort engasjement, sier han i en pressemelding.
Uniforum 22.08.2019
Som første by i Europa etableres nå CityStudio i Oslo. Modellen er hentet fra Canada og det nyskapende CityStudio Vancouver. Målet er å finne nye løsninger som bidrar til å gjøre Oslo mer bærekraftig.
Uniforum 22.08.2019
Forskningsprisvinner og senterleder Sigrid Blömeke er glad for penger og prestisje til Centre for Educational Measurement. Men hun er også litt overrasket. Blömeke er vant til at feltet hennes undervurderes.
Uniforum 22.08.2019
Forsikringsbransjen og et advokatfirma skal finansiere forskningssatsing på forsikringsrett på Det juridiske fakultetet ved Universitetet i Oslo.
Uniforum 22.08.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt