AddToAny

Uro i Stavanger: Leger læres opp i intensivsykepleie

Uro i Stavanger: Leger læres opp i intensivsykepleie
- Sykepleie og intensivsykepleie er et eget fag. Det er ikke noe som kan læres på seks uker, sier Lill Sverresdatter Larsen. Både ansatte og tillitsvalgte reagerer.
Stavanger universitetssykehus (SUS) har ansatt åtte leger som skal læres opp av intensivsykepleiere. Meningen er at de skal avlaste intensivsykepleierne, dersom det skulle komme en ny bølge med covid-19-pasienter.

Legene får seks ukers opplæring.

Men at leger skal kunne utføre intensivsykepleieroppgaver etter seks uker, har fått flere kilder Sykepleien har vært i kontakt med, til å reagere.

Mange spørsmål melder seg: Er de ansatt som leger, eller assistenter? Hvilket ansvar har de, og hvilke oppgaver skal de utføre?

Nytt for konserntillitsvalgt

Etter det Sykepleien erfarer, er ikke Norsk sykepleierforbunds (NSF) tillitsvalgte blitt tatt med i utformingen av denne ordningen - verken konserntillitsvalgte i Helse Vest, foretakstillitsvalgte i Helse Stavanger, eller NSFs hovedtillitsvalgte på SUS sier de har deltatt i forhandlinger om dette.

- Er ikke det litt spesielt?

- Jo, sier Wenche Røkenes. NSFs konserntillitsvalgt i Helse Vest.

Hun er klar over at det har vært noen diskusjoner rundt dette, men ikke at dette nå er en implementert ordning.

- Jeg var for eksempel ikke klar over at det er intensivsykepleierne som skal lære opp legene, sier Røkenes.

- Hva tenker du om det?

- Det er spesielt at NSF ikke er tatt med i dette arbeidet - verken nasjonalt, regionalt, eller lokalt. Det burde vi vært, sier hun.

- Uklare roller

Både intensivsykepleierne på avdelingen og NSFs tillitsvalgte, reagerer. Det gjør også Paula Lykke, leder for intensivsykepleierne i Norsk Sykepleierforbund. Hun er gjort kjent med saken.

- Det som er viktig å få frem her, er uklarheten rundt roller, sier hun.

- Særlig vanskelig tror jeg det kan bli i en akuttsituasjon.

Hun peker på at de som har fått disse stillingene, er ansatt som leger, men skal jobbe som en type sykepleiere.

Hun er særlig bekymret for hva som skjer, dersom det blir gjort en feil.

- Hvem har ansvaret da? undrer hun.

- Er det legen som er ansatt for å gjøre sykepleieroppgaver, eller er det intensivsykepleieren som har ansvaret for pasienten?

- Burde vært pleieassistenter

Det mest ryddige, mener Lykke, er om legene hadde vært ansatt som pleieassistenter.

- Da ville det være tydelig at det er intensivsykepleieren som har ansvaret for pasienten.

- Men legene har seks-sju år med medisinskfaglig utdanning, det er ikke urimelig å tenke at de kan gjøre en viktig jobb i en intensivavdeling?

- Jo, men de har ikke jobbet i en intensivavdeling, der det er leger og sykepleiere som er opplært til å gjøre spesifikke oppgaver. Dette er høyt spesialiserte avdelinger, med alvorlig syke og sårbare pasienter. Legene har heller ikke sykepleierutdanning.

Paula Lykke understreker at hun ikke har noe imot å ansette leger i seg selv.

- Det er blandingen av roller jeg reagerer på, sier hun.

- Tid for å planlegge

- Har du hørt om liknende ordninger?

- Nei. Men det som er bra med dette eksempelet, er at vi har tid til å diskutere og planlegge for den situasjonen vi står i. Heldigvis er det ikke som i Sverige og Italia, som kom i en situasjon med kaos, da de ble r

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Én av tre kommuner lærer kun opp noen få ansatte i hvordan de skal bruke smittevernutstyr i hjemmetjenesten. Dette er et av resultatene i en ny kartlegging fra Helsetilsynet.
Sykepleien 07.07.2020
Er legemidlene opplyst i glukose, kan lyset gjøre dem til små, tikkende bomber.
Sykepleien 07.07.2020
Folkehelseinstituttet har fått midlertidig forbud mot å behandle personopplysninger i Smittestopp. Datatilsynet mener appens nytteverdi ikke er dokumentert.
Sykepleien 07.07.2020
I over ett år har navn og personnummer til titalls ansatte og taushetsbelagt informasjon om flere pasienter ved Sykehuset Østfold vært tilgjengelig, melder NRK.
Sykepleien 07.07.2020
Sykehus i USAs sør og vest er i ferd med å fylles av koronapasienter, og flere av dem har ikke lenger senger tilgjengelig.
Sykepleien 07.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt